Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ruski tenkisti pozvali NATO kolege NA OKRŠAJ

Foto: defence.ru

Ruski tenkisti pozvali NATO kolege NA OKRŠAJ

Ruski tenkisti su spremni za okršaj sa tenkistima NATO-a, rekao je komandant Kopnene vojske Rusije general-pukovnik Oleg Saljukov

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Vojna Olimpijada“ trenutno se održava u Rusiji i još nekoliko zemalja. Takmičenje se odvija u 28 vojnih disciplina, ali „Tenkovski biatlon“ i dalje ostaje najatraktivniji deo Igara.

Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska prvenstva na svetu, a organizuju se kako bi jačale vojne veze i saradnju između zemalja-učesnica.

Rusija svake godine poziva NATO da se priključi ovom takmičenju, ali je Grčka jedina zemlja Alijanse koja je taj poziv i prihvatila, navodi Glas Moskve.

Grci se takmiče u disciplini „Snajperski rubež“, a taj deo takmičenja se održava u Kazahstanu.

„Više puta sam na tu temu govorio. Mi smo poslali pozivnice u 78 zemalja, uključujući i zemlje NATO-a. Kada mene pitaju o tome, ja se smejem i kažem da „oni možda nisu spremni. Ali, mi smo spremni za poštena i fer takmičenja“, rekao je Saljukov.

On je dodao da je ruska vojska dobro obučena za svaku disciplinu i da pokazuje odličnu borbenu spremnost.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih principa Međunarodnih vojnih igara jeste „demonstracija borbenih veština na takmičenjima u prijateljskoj atmosferi“.

Zemlja koja na svojoj teritoriji organizuje takmičenje u obavezi je i da zemljama učesnicama obezbedi i tehniku, a Rusi su NATO-u davali i mogućnost izbora i predlagali im da dođu na svojoj tehnici, kao što to čine i neke druge zemlje, poput Kine.

Inače, Rusi su višestruki pobednici „Tenkovskog biatlona“. Iz ovog takmičenja su uvek izlazili sa zvanjem „nepobedivih“.

Ove godine je prva ruska posada u individualnoj trci postigla najbolji rezultat u istoriji „Tenkovskog biatlona“, i to samo dan kasnije nakon što su Kinezi, njihovi glavni konkurenti u ovom takmičenju, postavili novi rekord.

Ruska posada je savladali sve prepreke bez ijednog promašaja i stigla je do cilja za samo 19 minuta i 10 sekundi, što je za 30 sekundi bolji rezultat od onog koji su postavili Kinezi.

Poređenja radi, prošle godine najbolji rezultat u individualnim trakama imala je kineska ekipa koja je stigla do cilja za 21 minut i 3 sekunde, bez promašaja u gađanju.

Najbolji prošlogodišnji rezultat Rusa bio je 23 minute i 18 sekundi, a imali su jedan promašaj.

Ideja održavanja „Tenkovskog biatlona“ pripada ruskom ministru odbrane generalu Sergeju Šojguu.

Ova disciplina je pre tri godine ušla u sastav Međunarodnih vojnih igara. Tradicionalno, prva i finalna trka održavaju se na dan otvaranja i zatvaranja Igara.

Ove godine u takmičenju učestvuje 57 posada iz 19 zemalja, među kojima su i tenkisti Vojske Srbije. Finale će biti održano 12. avgusta u Alabinu, kraj Moskve.