Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI VOJNICI ČISTE MINE U SIRIJI: Demineri na opsanom zadatku u Dejr el Zoru

Foto: glasmoskve.rs

RUSKI VOJNICI ČISTE MINE U SIRIJI: Demineri na opsanom zadatku u Dejr el Zoru

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je deminiranje pristupnih ruta za humanitarne konvoje trenutni prioritet ruskih deminera u operaciji u Dejr el Zoru.

Svet
Autor: Glas Moskve

Ruski demineri počeli su da raščišćavaju bombe, koje su postavili proterani islamisti oko istočnog sirijskog grada Dejr el Zora, kako bi omogućili dostavljanje pomoći, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Stručnjaci iz Međunarodnog centra za uklanjanje mina se uglavnom fokusiraju na uklanjanje mina sa puteva koji vode prema gradskoj infrastrukturi, bolnicama, vodovodnim i energetskim postrojenjima“, navodi se u saopštenju.

Vojska je saopštila da inženjeri izviđačkih i bombaških snaga uklanjaju bombe u okolini deblokiranog grada koristeći raznovrsnu specijalističku opremu kako bi prolaz za humanitarne konvoje bio bezbedan, piše portal Glas Moskve.

„U Siriju je raspoređen kontingent koji čine više od 170 pripadnika ruskog Međunarodnog centra za uklanjanje mina, 40 specijalnih i inženjerskih vozila i 10 timova za uklanjanje mina“, navodi se u saopštenju.

Preliminarna procena je da će ruski eksperti morati da uklone eksplozivne uređaje sa do 1.500 hektara teritorije oko grada Dejr el Zora.

Tokom prvih nekoliko dana nakon njihovog dolaska, demineri su izvršili kontrolisanu detonaciju 1.500 „eksplozivnih predmeta“, uključujući i sto improvizovanih eksplozivnih naprava, i deminirali su osam kilometara puteva, osam zgrada i tri hektara zemlje.