Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI VOJNIK dobija sat otporan na elektromagnetna dejstva atomske bombe

Foto: forma-odezhda.ru

RUSKI VOJNIK dobija sat otporan na elektromagnetna dejstva atomske bombe

​Ako je vojnik izložen elektromagnetnom dejstvu atomske bombe, sat će nastaviti da funkcioniše bez zastoja.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Satovi koji mogu da rade glatko kada su izloženi elektronskom ratu, kao i elektromagnetnim impulsima nastalom tokom nuklearne eksplozije, biće deo ruske vojne opreme "Ratnik", saopštila je državna korporacija “Rosteh”.

“Satovi koje smo uključili u opremu Ratnika zadržali su svoje karakteristike kada su bili izloženi sunčevom zračenju i elektromagnetnim impulsima, na primer, u nuklearnoj eksploziji. Ako je vojnik izložen elektromagnetnom dejstvu atomske bombe, sat će nastaviti da funkcioniše bez zastoja”, rekao je glavni dizajner Centralnog naučnog instituta za precizno inženjerstvo Oleg Faustov, a prenosi Glas Moskve.

Sat je opremljen mehanizmom samonavijanja, brzo i tačno određuje vreme u teškim klimatskim uslovima (od -40 °S do + 50 °S) i uslovima rada, imaju modifikaciju kojom možete raditi i u vodi. Ukupna težina sata sa narukvicom ne prelazi 100 grama, vek trajanja nije kraći od deset godina.

Ranije je generalni direktor Centralnog istraživačkog instituta automobilske industrije Dmitrij Semizorov rekao da je oprema "Ratnik" uspešno korišćena u Siriji i nijedan od njegovih zaštitnih elemenata nije bio pogođen.

Serijska isporuka "Ratnika" druge generacije u Oružane snage započeta je ove godine.

Komplet opreme "vojnika budućnosti" kombinuje savremeno mala oružja, efikasne komplete za zaštitu, izviđačku i komunikacionu opremu - oko 10 različitih podsistema. Dizajniran je za delovanje u različitim klimatskim uslovima u bilo koje doba dana.

Trenutno je u toku istraživački rad na opremi treće generacije "Ratnik-3". U njegovom sastavu biće i šlem sa integrisanim sistemom kontrole, borbenim eksoskeletom, protivminskim cipelama i drugim elementima.