Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKI "ZMAJ GORINIČ" pokazao šta zna pod Baltikom

Foto: mil.ru

RUSKI "ZMAJ GORINIČ" pokazao šta zna pod Baltikom

​Na terenu za obuku pod Baltikom održane su vežbe uz korištenje samohodnog raketnog bacača UR-77 "Meteorit" poznatog kao "Zmaj Gorinič".

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Na terenu za obuku baltički inženjeri obučavali su vojnike rukovanjem "Zmajem" - samohodnim raketnim bacačem za razminiranje protivtenkovskih minskih polja UR-77.

Instalacija radi na takav način da reaktivni punjač emituje detonirajuću vrpcu desetine metara napred, piše Glas Moskve.

"Mine se šire na bočne strane, a produžava se prolaz od 40 centimetara. Tada se grupa zaštite, koja se kreće duž ovog pasusa, proširuje", rekao je komandant inženjerske kompanije Aleksandar Popov.

Tokom vežbi, najopasniji rad obavljaju samo oficiri ili iskusni vojnici. U posebno teškim situacijama, teška oprema ulazi u borbu.

Samohodna raketa UR-77 je dobila nadimak "Zmaj Gorinič", po liku troglavog zlog zmaja koji bljuje vatru i čuva most preko kojeg se prelazi u carstvo mrtvih.

Više od pola tone TNT za jedan rafal. Iznenađujuću eksploziju sile verovatno neće izdržati okolna sela, tako da se ovde, na treningu pod Baltikom, "Zmaj" koristi samo u treningu.

Ali svi ostali elementi inženjerske obuke - samo u punoj sili. Svaka takva eksplozija rezultat je tačnih proračuna. Oficiri testiraju svoju matematiku direktno na terenu.