Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKINJA KOJA JE UKROTILA OBLAKE: Svetlana Kapanjina čuva pilotsku slavu

Foto: Instagram

RUSKINJA KOJA JE UKROTILA OBLAKE: Svetlana Kapanjina čuva pilotsku slavu

Na svoje vratolomije na otvorenom nebu podsetila je posetioce aeromitinga u Sankt Peterburgu.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ruskinja Svetlana Kapanjina najnagrađivanija je žena pilot u istoriji avijacije, sedmostruki svetski prvak među ženama i čak 39 puta svetski šampion u akrobatskom letenju.

Na svoje vratolomije na otvorenom nebu podsetila je posetioce aeromitinga u okviru društveno-patriotskog festivala “Heroji našeg vremena” koji se održava u Sankt Peterburgu.

Kapanjina se upisala u istoriju svojim neverovatnim podvizima, a karijeru je započela davne 1988. godine, kada je prvi put pilotirala avionom Su-26, piše Glas Moskve.

Već 1991. godine Svetlana se pridružila ruskom akrobatskom timu i stekla prvu medalju u karijeri.

Još jedan iskorak u karijeri napravila je 1995. godine kada je na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi bila jedina žena pilot među 44 učesnika i osvojila srebrnu medalju.

Kapanjina se rado priseća svojih početaka i kaže da je u mladosti želela da se oproba u padobranstvu. Ipak, sudbina joj je namenila drugačiju ulogu: u školi avio-sportova, u tadašnjem SSSR-u, ona je umesto na padobranstvo otišla u avio-sekciju.

Ova hrabra žena kaže da je već posle prvog leta shvatila da je letenje ono što zaista želi. Ono što je usledilo je već istorija — mnogo vežbanja, a potom takmičenje za takmičenjem i medalja za medaljom.

Svetlana bez skromnosti kaže da je veoma teško postati apsolutni šampion, ali da je mnogo teže tu titulu zadržati.

„Nažalost, radi se o tome da posle nekog vremena ljudi prosto počnu da očekuju, ne tvoju pobedu, već poraz“, sa blagom ironijom konstatuje ona.

Hrabra sportistkinja pored sve slave koju je stekla uvek rado ističe da su njena najveća radost i uspeh njena deca.