Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Rusko ministarstvo odbrane UPOZORILO VOJNIKE da paze kako koriste internet

Foto: sputniknews

Rusko ministarstvo odbrane UPOZORILO VOJNIKE da paze kako koriste internet

​Vojska je posebna struktura, gde je „važna tajnost“ i zbog toga su preporuke o korišćenju mobilnih telefona i drugih uređaja neophodne.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ministarstvo odbrane Rusije preporučilo je vojnicima i oficirima da ne koriste društvene mreže, kao i da na internetu ne objavljuju svoje lične podatke i da isključe lokator na telefonima.

Iako su ta pravila za sada samo preporuka, ruski vojni resor već sprema izmenu zakona kojim će ih učiniti obaveznim, prenosi Glas Moskve.

Ruski mediji navode da su pravila ponašanja na internetu bila razrađena krajem prošle godine, a da su preporuke tek sad poslate vojsci.

Saveti se tiču čuvanja tajnih informacija i bezbednog ponašanja vojnika na društvenim mrežama.

Vojnicima i oficirima se skreće pažnja na to da administratori stranih internet resursa imaju potpuni pristup ličnim podacima koji su tamo postavljeni.

Autori dokumenta napominju da publikacije vojnika stalno analiziraju strane obaveštajne službe, pa zbog toga objavljene fotografije i video-snimci na kojima je obeležena i lokacija mogu dovesti do „kraha borbenih zadataka“.

Vojnicima se takođe savetuje da zamole svoje rođake i bližnje da ne objavljuju informaciju o njihovoj službi.

Ministarstvo odbrane priprema izmenu zakona „O vojnim obavezama i vojnoj službi“, kao i „O statusu vojnika“. Amandman, koji se trenutno usaglašava, zabranjuje vojnicima i oficirima da otkrivaju gde rade, detalje o njihovim i aktivnostima njihovih saradnika. Onaj ko bude prekršio zabrane može da bude pozvan na krivičnu ili disciplinsku odgovornost.

Vojnicima, oficirima i saradnicima ruskog vojnog resora pažnja se skreće i na to da je objavljene fotografije, video-snimke, beleške i komentare nemoguće obrisati sa interneta.

Istovremeno ih upozoravaju i na to da objave koje podstiču međunacionalnu ili međureligijsku netrpeljivost „značajno štete reputaciji Oružanih snaga“, a da njihov autor može biti pozvan na administrativnu, disciplinsku ili krivičnu odgovornost.

Vojnicima se savetuje da svoje profile na društvenim mrežama maksimalno zaštite i zatvore, kao i da nepoznate ljude ne dodaju za prijatelje.

Savetnik predsednika Rusije za internet pitanja Herman Klimenko je izjavio da su takva uputstva prvenstveno potrebna vojnicima kako ne bi došli u neprijatne situacije.

Kako je rekao, vojska je posebna struktura, gde je „važna tajnost“ i zbog toga su preporuke o korišćenju mobilnih telefona, smartfona i drugih sličnih uređaja neophodne.