Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
RUSKO NEBO NEDODIRLJIVO zahvaljujući najnovijim raketama PRO

Foto: Jurij Lapicki

RUSKO NEBO NEDODIRLJIVO zahvaljujući najnovijim raketama PRO

​Opasnost koju nosi razmeštanje američkog sistema PVO u Evropi podstakla je Rusiju da se ozbiljnije pozabavi stvaranjem novog sistema PRO.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Novi koraci u tom pravcu su već načinjeni — ruske vazdušne snage su na poligonu „Sari Šagan“ u Kazahstanu uspešno testirale novu raketu sistema PRO.

Testiranje modernizovane protivrakete PRS-1M, šahtne varijante baziranja, sprovodi se u sklopu programa modernizacije postojećeg sistema A-135 „Amur“, protivraketne odbrane Moskve, radi povećanja njenih mogućnosti.

Modernizovane protivrakete PRS-1M zameniće postojeće 53T6, kojima ističe rok upotrebe, i to je, kako kažu vojni eksperti, faktički „novi proizvod“, prenosi Glas Moskve.

Trenutno je sistem PRO A-135 odgovoran za odbranu ruske prestonice. Razvoj je počeo 1971. godine, a prva lansiranja su održana krajem sedamdesetih.

Taj protivbalistički raketni sistem raspoređen je oko Moskve 1995. godine za borbu protiv neprijateljskih raketa čije su mete prestonica i njena okolna područja. On štiti Moskvu od vazdušno-kosmičkih napada, a takođe pomaže sistemima upozorenja o raketnom napadu i u kontroli kosmičkog prostora.

Sistem se sastoji se od dva sloja presretača i od „Dona 2N“, radarskog sistema za upravljanje.

Kako navode vojni eksperti, nova raketa PRS-1M je iste veličine i težine kao njena prethodnica, ali je opremljena novim motorom i novim radio-elektronskim uređajima, značajno su povećane brzina i visina presretanja raketa, a poboljšana je i efikasnost uništavanja ciljeva.

„Zamislite da je leto i da imate gomilu komaraca na plafonu. Vi uzimate usisivač, uključujete ga, i ta gomila komaraca nestaje u ’utrobi‘ usisivača. A zamislite da ih ne uvlačite, nego rasterujete ogromnom snagom usisivača. Tako će otprilike raditi i bojeva glava naše nove rakete. Mi samo ’dunemo‘ — i ceo roj bude oduvan. Nijedna raketa do Moskve neće moći da doleti“, objasnio je vojni komentator i pukovnik u penziji Viktor Baranec.