Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
S Bregzitom odlaze i kuna, lev, lej, kruna, forinta, zlot?

Foto: pixabay.com

S Bregzitom odlaze i kuna, lev, lej, kruna, forinta, zlot?

Posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, osam zemalja članica Unije koje imaju sopstvene valute možda će biti primorane da po hitnom postupku uvedu evro, objavio je britanski Dejli ekspres.

Svet
Izvor: N1

Tvrdi se da bi predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker veoma brzo mogao postaviti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji, jer želi da sve članice EU budu povezane zajedničkom valutom i da se na taj način učvrsti monetarna unija.

Uprkos prozivkama, Junker nastavlja s pritiskom, što je u skladu s planom hitnog uvođenja evra u zemljama koje ga još ne koriste, piše Dejli ekspres.

Nemački Frankfurter algemajne cajtung takođe navodi da će se nakon Bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Evropske unije, dosadašnji evropski komesar za finansije, Britanac Lord Hil, podneo je ostavku, a na njegovo mesto je došao Valdis Dombrovskis, koji je već iskazivao čvrst stav o uvođenju evra u sve zemlje članice.