Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD delimično ukinule sankcije Rusiji

Foto: pixabay.com

SAD delimično ukinule sankcije Rusiji

​Američka obrazovna internet-platforma "Kursera" ponovo je postala dostupna stanovnicima Krima koji ne mogu da koriste mnogobrojne onlajn servise zbog američkih sankcija.

Svet
Izvor: Sputnjik

Američka obrazovna internet-platforma "Kursera" ponovo je postala dostupna stanovnicima Krima koji ne mogu da koriste mnogobrojne onlajn servise zbog američkih sankcija.

Sa „Kurserom“ sarađuju kako strani, tako i ruski univerziteti. Broj posetilaca portala, gde besplatno mogu da se slušaju kursevi vodećih svetskih univerziteta i za novac dobiju njihovi sertifikati, iznosi 15 miliona ljudi.

Šef Instituta za razvoj obrazovanja Visoke škole ekonomije Isak Frumin rekao je „Komersantu“ da se Dafna Koler, jedna od osnivača „Kursera“ i profesorka sa Univerziteta Stenford, nakon razgovor sa njim složila da sankcije krše pravo čoveka na obrazovanje.

Ona je uspela da mobilizuje naučno društvo SAD i Služba za kontrolu poslova u inostranstvu je izdala specijalnu licencu „Kurseri“ za rad na Krimu.

Podsetimo da su zbog sankcija na Krimu nedostupni ne samo aplikacije „ApStor“ i „Gugl plej“, već i igrice „Stim“ i niz drugih proizvoda. Ovo je prvi slučaj ukidanja dela sankcija protiv Rusije od strane SAD nakon njihovog uvođenja 2014. godine.