Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD i dalje najveći izvoznik oružja

Foto: vecernji.ba

SAD i dalje najveći izvoznik oružja

Sjedinjene Američke Države su i dalje najveći svetski izvoznik oružja, pokazuju podaci iz izveštaja vodeće globalne konsultantske firme u toj oblasti, "IHS“.

Svet
Izvor: Tanjug

Ta kompanija navodi da je iz Amerike je tokom prošle godine izvezeno oružja u vrednosti od gotovo 23 milijarde dolara - najviše na Bliski istok, prenosi "Glas Amerike".

U Globalnom izveštaju o odbrambenoj trgovini “IHS” se navodi da se svetsko odbrambeno tržište u 2015. proširilo za više od 6,5 milijardi dolara i da ukupno iznosi 65 milijardi dolara.

Skok američkog izvoza na skoro 23 milijarde predstavlja povećanje od 10 milijardi dolara u odnosu na izveštaj iz 2009. godine.

Takođe se navodi da je porast odbrambenog tržišta između 2014. i 2015. najveći ikada zabeležen.

Francuska prodaja oružja je 2015. bila više nego dvostruko veća u odnosu na 2014 - sa 8 milijardi dolara je skočila na 18 milijardi. Ukoliko se takav rast nastavi, Francuska će do 2018. preuzeti od Rusije mesto druge najveće izvoznice oružja.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su kupili više od polovine čitavog oružja poslatog na Bliski istok - oko 17 i po odsto ukupnih globalnih odbrambenih izvoza, odnosno potrošili su skoro 11 i po milijardi dolara.

U izveštaju se zaključuje da će odbrambena trgovina nastaviti da raste i da će ove godine dostići blizu 69 milijardi dolara.