Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD: Sankcije prema Rusiji su uspešne, treba ih produžiti

Foto: wikimedia.org

SAD: Sankcije prema Rusiji su uspešne, treba ih produžiti

Koordinator za sankcije u Stejt dipartmentu Denijel Frid izjavio je da će Vašington nastaviti sa ekonomskim sankcijama protiv Rusije i izrazio nadu da će Evropska unija učiniti to isto.

Svet
Izvor: Tanjug

Američki zvaničnik je na jednoj panel diskusiji izjavio da su sankcije uvedene zbog podrške Moskve proruskim snagama u Ukrajini i pripajanja Krima imale uspeha u ublažavanju podrške proruskim snagama i doprinele uključivanju Rusije u Kijevski mirovni proces, prenosi AP.

"Sankcije su poslužile kao sredstvo odvraćanja i sprečile mnogo gora dešavanja" rekao je Frid i dodao da "svako ko pomisli da situacija u Ukrajini ne može da bude gora, nema dovoljno mašte".

U sukobima u istočnoj Ukrajini, koji su počeli pre dve godine, poginulo je 9.300 ljudi, a delovi teritorije su stavljeni pod kontrolu proruskih snaga. SAD i EU su reagovale uvođenjem zabrane na poslovne transakcije sa ključnim ruskim kompanijama i putnih ograničenja za najviše ruske zvaničnike.

Sporazum o prekidu vatre potpisan u februaru 2015. godine u Minsku, u Belorusiji, značajno je smanjio nasilje u Ukrajini, ali obe strane neprestano krše primirje.

Frid je rekao da treba vremena i strpljenja da bi sankcije dale rezultata i izrazio nadu da će nastavak pritiska na Rusiju Ukrajini omogućiti da sprovede neophodne reforme kako bi se integrisala sa Zapadom.

Sankcije koje je EU uvela Rusiji ističu ovog leta. Lideri EU će se tim povodom sastati krajem juna kako bi odlučili da li će ih ukinuti ili produžiti, obzirom da zemlje članice imaju različite ekonomske i političke odnose sa Rusijom.