Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD: Šulc podlegla pritisku, podnosi ostavku

Foto: Tanjug

SAD: Šulc podlegla pritisku, podnosi ostavku

Šulc je u saopštenju navela da će ostavku podneti na kraju četvorodnevne konvencije Demokratske stranke koja počinje sutra u Filadelfiji.

Svet
Izvor: Tanjug

Predsednica Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) Debi Vaserman Šulc objavila je da podnosi ostavku na tu funkciju uoči stranačke konvencije, nakon što se našla pod pritiskom pošto je Vikiliks objavio oko 20.000 imejlova Demokratske stranke, koji sugerišu da se aktivno radilo na diskreditaciji kampanja senatora iz Vermonta Bernija Sandersa.

Šulc je u saopštenju navela da će ostavku podneti na kraju četvorodnevne konvencije Demokratske stranke koja počinje sutra u Filadelfiji, preneo je AP.

"Planirali smo veliku i jedinstvenu konvenciju i nadam se i očekujem da će tim DNC, koji je vredno radio, imati snažnu podršku svih demokrata kako bi ovo bila najbolja konvencija koju smo dosad imali", poručila je Šulc, naveo je Rojters.

Prethodno je Sanders zatražio da Šulc podnese ostavku.

Oglasio se i predsednik SAD Barak Obama, koji se, kako je saopštila Bela kuća, zahvalio Šulcovoj na predsedavanju DNC.

ČN je ranije javio da Šulc neće predsedavati stranačkom konvencijom i da će je zameniti članica Predstavničkog doma iz Ohaja, Marša Fadž.

U jednoj od spornih imejl poruka sugeriše da je Sanders možda ateista, iako je on otvoreno govorio o svom jevrejskom nasleđu.

Sanders je u intervjuu za CNN nazvao komentare u tim porukama "užasavajućim", ali i naveo "da ga to nije šokiralo" jer se na istu temu oglasio pre šest meseci, rekavši da Demokratski nacionalni komitet podržava Hilari Klinton i protivi se njegovoj kampanji.

I neki demokratski lideri su pozvali na ostavku stranačkih funkcionera uključujući predsednicu Šulc, preneo je Glas Amerike.

U međuvremenu, demokrate se okupljaju pred nacionalnu konvenciju na kojoj će zvanično proglasiti bivšu američku državnu sekretarku Hilari Klinton za svog predsedničkog kandidata na izborima 2016.

Ovo je prvi put da je neka politička stranka u Americi izabrala ženu za predsedničkog kandidata.