Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD traže pomoć Kanade na istoku Evrope?

Kanadski vojnici Foto: forces.gc.ca

SAD traže pomoć Kanade na istoku Evrope?

SAD bi mogle od Kanade da zatraže pomoć za uspostavljanje novih NATO snaga u istočnoj Evropi.

Svet
Autor: Tanjug

Rojers navodi da su razlog poteškoće sa kojima se SAD suočavaju u pokušaju da dobiju podršku od svojih evropskih saveznika.

Alijansa, naime, sporo napreduje u naporima da upostavi rotirajuće snage od 4.000 vojnika u svom istočnom bloku u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Samo su Velika Britanija i Nemačka potvrdile da su spremne da daju svoj doprinos i obezbede bataljone od po 1.000 vojnika.

Treći bataljon bi dale SAD što znači da bi NATO trebalo da pronađe zemlju, koja bi obezbedila četvrti bataljon.

Neimenovani visoki diplomata NATO, koji je uključen u pregovore, navodi da postoje razlozi zbog kojih evropski zvaničnici ne mogu da obezbede dodatne snage.

Oni su već angažovani u Africi i Avganistanu i nemaju dovoljno novca, objasnio je on.

Rojters ocenjuje da to što pojedine evropske vlade oklevaju da pruže pomoć za jačanje vojske NATO odražava unutrašnje sumnje o tome da li bi Alijansa trebalo da bude više usredsređena na borbu protiv militantnih grupa i nekontrolisanog priliva migranata, uglavnom sa Bliskog istoka i iz severne Afrike.

"Postoje podele unutar NATO-a", rekla je evropski vojni stručnjak u Centru za evropsku reformu, čije je sedište u Londonu, Sofija Beš i istakla da pojedini saveznici smatraju da fokus treba da bude na jugu.

Britanska agencija ocenjuje da je jedistvo ključno za NATO u vreme kada se Moskva i Vašington međusovno optužuju za zastrašivanje u blizini granice između NATO snaga i Rusije.

Bilo kakav predosećaj SAD da Evropa nije spremna da plati za svoju odbranu može biti štetan, naglašava britanska agencija.

Visoko pozicionirani izvor iz poljske diplomatije, koji je upoznat sa pregovorima, tvrdi da NATO neće dozvoliti da upostavljanje novih snaga propadne jer je već najavljeno, kao i zato što bi Rusija mogla da to protumački kao znak da NATO nije spreman da brani Poljsku.

"Samit u Varšavi će biti poslednji (NATO samit) za predsednika (SAD Baraka) Obamu, i SAD žele da bude uspešan. To će osigurati pronalaženje četvrte zemlje, moguće oslanjanjem na Kanadu", rekao je on.