Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAD ukinule embargo na izvoz oružja Vijetnamu

Foto: sxc.hu

SAD ukinule embargo na izvoz oružja Vijetnamu

SAD su u potpunosti ukinule zabranu prodaje oružja Vijetnamu, objavio je danas američki predsednik Barak Obama tokom zvanične posete Hanoju, označivši tako kraj višedecenijskog embarga SAD prema svom nekadašnjem neprijatelju.

Svet
Izvor: Tanjug

"SAD u potpunosti ukidaju zabranu prodaje vojne opreme Vijetnamu, koja je bila na snazi oko 50 godina", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za štampu sa svojim vijetnamskim kolegom Tran Daj Kvangom, a prenela je agencija AFP.

Zvanični Vašington je 2014. delimično ukinuo taj embargo, ali su vijetnamske vlasti želele potpuno ukidanje, s obzirom na, kako navodi AP, kineske teritorijalne pretenzije i izgradnju koju kineska vojska sprovodi u spornom Južnom Kineskom moru.

Američka agencija ocenjuje da će ukidanje embarga na oružje Vijetnamu razljutiti Kinu, koja je veoma sumnjičava povodom jačanja vojnih veza između SAD i zemalja u regionu.

Obama je istakao da odluka o ukidanju embarga na izvoz oružja Vijetnamu nije donesna na temelju odnosa sa Kinom, već želje da se okonča dugačak proces normalizacije odnosa između SAD i Vijetnama.

Američki predsednik je naveo da će SAD nastaviti da odobravaju ugovore o prodaji oružja Vijetnamu slučaj po slučaj, ali se neće primenjivati zabrana bazirana na ideološkom razmimoilaženju između dve zemlje.

Smrt vođe talibana prekretnica za mir u Avganistanu

Obama je izjavio da je smrt vođe talibana mule Mohameda Aktara Mansura "važna prekretnica" u dugotrajnim naporima za uspostavljanje mira u Avganistanu.

Obama, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Vijetnamu, rekao je da Mansurovom smrću uklonjen vođa organizacije koja je planirala i izvršavala napade na američke i koalicione snage i vodila rat protiv avganistanskog naroda, prenela je agencija AP.

Predsednik SAD je istakao da će njegova zemlja nastaviti da deluju protiv ekstremističkih mreža koje kao metu napada imaju Sjedinjene Američke Države, navodi se u pisanom saopštenju Bele kuće.

Mansur je ubijen juče u napadu američke bespilotne letelice na njegovo vozilo u jugozapadnoj pakistanskoj provinciji Balučistan. On je bio naslednik osnivača talibana mule Mohameda Omara, o čijoj se smrti 2013. godine doznalo tek prošlog leta.