Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SAMO RUSKE VOJNE SNAGE mogu da vrše desant vojne tehnike iz aviona

Foto: inforesist.org

SAMO RUSKE VOJNE SNAGE mogu da vrše desant vojne tehnike iz aviona

​Nijedna zemlja na svetu osim Rusije danas nema takve mogućnosti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Samo ruske Oružane snage mogu da vrše desant vojne tehnike iz aviona, a mogućnosti će biti sve veće, izjavio je komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije general-pukovnik Andrej Serdjukov.

“Sve jedinice vazdušno-desantnih snaga najvećih vojnih sila pomoću padobrana realizuju samo desant ličnog sastava i tereta, a tehnika se kod njih ne izbacuje iz aviona, nego se prebacuje sletanjem aviona. Mi možemo u desantu da prebacimo čitave padobransko-desantne bataljone, pa čak i padobransko-desantne pukove, kao i ratnu tehniku”, izjavio je Serdjukov, a prenosi Glas Moskve.

Nijedna zemlja na svetu osim Rusije danas nema takve mogućnosti.

Tome treba dodati da će sledeće godine vazdušno-desantne snage dobiti padobranski sistem sa više kupola „Bahča-UPDS”, što će omogućiti desant borbenog vozila namenjenih za tu svrhu BMD-4M sa sedam vojnika u njemu.

Serdjukov je istakao da se u BDM-4M nalazi potrebna oprema, pa je odmah posle prizemljenja borbeno vozilo desanta spremno za izvršenje postavljenih zadataka.

“Njegova sposobnost da se brzo udalji iz rejona desanta posle prizemljenja značajno povećava njegovu izdržljivost”, zaključio je komandant.

Podsećanja radi, u septembru 2016. godine je saopšteno da Rusija nastavlja rad na stvaranju sistema za desant sa najvećom nosivošću na svetu koja bi išla do 20 tona.