Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Samoubica se razneo kod džamije u Medini

Medina/ Foto: pixabay.com

Samoubica se razneo kod džamije u Medini

Bombaš samoubica ubio je četiri radnika službe bezbednosti i ranio pet ljudi ispred Poslanikove džamije u Medini, jednom od dva najsvetija mesta u islamu.

Svet
Izvor: B92

Kako se navodi, eksploziv je aktivirao kada su ga zaustavili ispred džamije.

U toj džamiji sahranjen je prorok Muhamed, a Medina je drugi najsvetiji grad u islamu posle Meke. Osim toga, bombaški napadi dogodili su se u još dva saudijska grada.

Napad u Medini na tom mestu na kojem se dogodio verovatno će zapanjiti muslimane širom sveta, navodi Alan Džonston, urednik BBC-ja za Bliski istok. Kako kaže, sumnja se na ID.

Inače, za muslimane danas počinje Ramazanski Bajram.

Al Arabija drugačije prenosi događaje sa incidenta – navode da su meta bombaša bili radnici službe bezbednosti, kao i da se pretvarao da želi da sa njima proslavi Ramazanski Bajram.

Kari Zajed Patel iz Južne Afrike koji je bio u džamiji u trenutku napada rekao je za AP da je kada je čuo udare pomislio da je reč o topovima.

„Vibracije su bile veoma jake, zvučalo je kao da se zgrada urušava“, navodi on.

Ranije tokom dana jedna eksplozija dogodila se u Katifu, gradu na istoku Saudijske Arabije sa pretežno šiitskim stanovništvom. Meta i tog udara bila je šiitska džamija. Napadač je ubijen i nije bilo drugih žrtava.

Bombaš samoubica takođe se razneo i blizu konzulata SAD u gradu Džeda. Dva radnika službe bezbednosti su ranjena.

Niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali napadi u Katifu i Džedi imaju „modus operandi“ Islamske države – napadi su na šiitske muslimane i predstavnike SAD, kao i interese Saudijske Arabije, piše „Gardijan“.

Tokom poslednjih nedelja ID je preuzela odgovornost i za napade u Bagdadu, Istanbulu i Džaki.

Svake godine nekoliko miliona muslimanskih hodočasnika dolazi u Medinu i u džamiju koju je Muhamed osnovao u sedmom veku i u kojoj su kako njegova grobnica, tako i grobnica njegova prva dva kalifa – Abu Bakra i Omara.

Druga je po važnosti u islamkom svetu, posle Velike džamije u Meki.