Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Savet bezbednosti UN ponovo zaseda zbog S. Koreje

Savet bezbednosti Foto: UN

Savet bezbednosti UN ponovo zaseda zbog S. Koreje

Savet bezbednosti UN održaće danas sastanak povodom Severne Koreje koja je ispalila balističku raketu u Japansko more, izazvavši oštru reakciju Tokija.

Svet
Izvor: Tanjug

Sastanak će biti održan na zahtev SAD i Japana, saopštile su diplomate, a preneo Rojters.

Najnovije lansiranje rakete usledilo je nakon što je Pjongjang zapretio "fizičkom akcijom" kao odgovor na planirano razmeštanje sofisticiranog američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, a samo nekoliko nedelja pre početka zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Američka vojska tvrdi da je Pjongjang zapravo istovremeno lansirao dve rakete srednjeg dometa tipa Rodong, ali da je jedna eksplodirala prilikom lansiranja.

Japan je saopštio da je raketa završila 250 kilometara od severne obale te zemlje, a u okviru japanske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), što je prvi put od 1998. godine.

"To je ozbiljna pretnja bezbednosti naše zemlje", rekao je japanski premijer Šinzo Abe novinarima, i dodao da se ovakav "nečuven čin ne može tolerisati", prenosi AFP.

Sjedinjene Američke Države osudile su lansiranje rakete ocenivši da je to "jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje eksplicitno zabranjuju Severnoj Koreji da koristi tehnologiju balističkih raketa.

"Ova provokacija samo će pojačati odlučnost međunarodne zajednice u borbi protiv zabranjenih aktivnosti Severne Koreje", rekao je portparol Pentagona Geri Ros.