Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Savet Rusija-NATO nakon samita Alijanse

Foto: Kremlin.ru

Savet Rusija-NATO nakon samita Alijanse

​Savet NATO-Rusija biće održan posle samita Alijanse u Varšavi koji je planiran za 8. i 9. jul, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Svet
Izvor: Sputnjik, Tanjug, NB

Savet NATO-Rusija biće održan posle samita Alijanse u Varšavi koji je planiran za 8. i 9. jul, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je nakon sastanka s predsednikom Finske Saulijem Ninisteom rekao da će ministarstvima odbrane i diplomatije naložiti pokretanje pitanja o sistemu mera zaštite avio-bezbednosti u baltičkom regionu, a da će se to dogoditi na Savetu NATO - Rusija

Nakon sastanka s predsednikom Finske Saulijem Ninisteom, Putin je rekao da će ministarstvima odbrane i inostranih poslova naložiti da pokrenu pitanje o sistemu mera za zaštitu avio-bezbednosti u Baltičkom regionu na Savetu NATO - Rusija.

„Podsetiću da ne lete samo ruski avioni iznad Baltika bez uključenih odgovarajućih uređaja za raspoznavanje, nego i avioni svih zemalja NATO. Broj letova zemalja NATO iznad Baltika dva puta je veći od broja letova ruske avijacije. To nismo mi izmislili, to je statistika", rekao je Putin, prenosi Sputnjik.

Ruski predsednik se složio s predlogom finskog kolege da se razradi sistem mera avio-bezbednosti u Baltičkom regionu.

Predsednik Finske predložio je Putinu da se dogovore da avionima kojima su isključeni uređaji za signalizaciju budu zabranjeni letovi iznad Baltičkog mora.

„Govorio sam o situaciji u regionu Baltičkog mora zbog toga što nam je poznato da u baltičkim i drugim zemljama postoje strahovanja od Rusije. S druge strane, Rusija NATO vidi kao veliku pretnju. Tako nastaje začarani krug. Kako bi se on prekinuo, ključna reč je poverenje. Za građenje tog poverenja važno je da se malim koracima krećemo napred", rekao je finski predsednik nakon razgovora s Putinom.

Prema njegovim rečima, jedan od tih malih koraka mogao bi da bude rad na izbegavanju incidenata.

„Zbog toga sam pokrenuo pitanje o letovima avijacije s isključenim transponderima. Svima nam je poznato da su takvi letovi u određenoj meri rizični. Zato sam predložio da se u regionu Baltičkog mora postigne sporazum o tome da ti transponderi uvek moraju da budu uključeni“, rekao je Niniste.