Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SEDAM MOSKOVSKIH ZVEZDA: Tajna ruskih Staljinki

Foto: Wikipedia

SEDAM MOSKOVSKIH ZVEZDA: Tajna ruskih Staljinki

Sedam visokih zdanja izgrađenih u staljinističkom stilu u periodu od 1947. do 1953. godine krasi danas Moskvu. Svih sedam moguće je vidjeti samo sa jednog mesta - Vrapčjeg brda.

Svet
Izvor: Глас Москве

Svih sedam zgrada izgrađene su u sovjetskom monumentalnom klasicizmu i nekada ste u njima moglči živeti samo za izuzetne zasluge prema otadžbini, a danas je dovoljno samo da imate dovoljno novca.

Planovi svih izgrađenih “Staljinki” potpisani su 7. septembra 1947. godine, jer je posle rata Staljin želeo da pokaže Zapadu i celom svetu da je zemlja koja je pobedila fašizam bogata i snažna.

Na ovom projektu radile su najbolje arhitekte SSSR koje je zadužio lično Staljin, piše portal Glas Moskve.

Od devet zdanja sagrađeno je sedam: zgrada Ministarstva spoljnih poslova, zdanje Crvene kapije, hotel Lenjingrad, hotel Ukrajina, zgrada kod nasipa Katelničeskaja, zdanje na trgu Kudrinskaja i zgrada Univeziteta Lomonosov.

Nikada nije izgrađena administrativna zgrada Zarjadje, kao ni Dom Sovjeta.

Legenda kaže da je Staljin bio opsednut reinkarnacijom i da su navedene zgrade projektovane po ugledu na egipatske piramide kako bi akumilirale energiju i da su tako raspoređene da se putevi tih energija spoje u jednu tačku gde je bila predviđena izgradnja Doma Sovjeta.

To velelepno zdanje trebalo je da bude najviša zgrada na cijelom svijetu (visine 420 metara) sa ogromnom statuom Lenjina (visine 100 metara) na njenom vrhu. Prema predanju, ukrštanje energija odigralo bi se tačno u Lenjinovoom spomeniku. Prema jednoj priči, dogodilo bi se čudo i Lenjin bi oživeo, a prema drugoj, duh komunizma raširio bi se po zemlji.

Na tom mestu nalazio se Hram Hrista Spasa, najveći pravoslavni hram koji je srušen kako bi se izgradio Dom Sovjeta.

Projekti svih “Staljinki” držani su u tajnosti, a ni dan danas se tačno ne zna pod kojom od njih leži najveći bunker.

Za najviše prosvetno zdanje na svtu - Univerzitet Lomonosov vezuje se legenda da ispod svoje grandiozne veličine krije čitav jedan podzemni grad.

Zvanično, ova zgrada ima podrum koji se proteže na tri sprata, ipak mnogi veruju da je misteriozni podzemni grad iste veličine kao i zgrada.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova završena je 1953. a sam Staljin se umešao u projekat kako bi se izgradio toranj u boji drugačijoj od boje cele zgrade. Nakon njegove smrti, navodi se da je arhitekta želeo da se toranj sruši, ali Hruščov to nije dozvolio, navodno rekavši: “neka ostane kao spomenik velike gluposti druga Staljina”.

Legende ovih zgrada ostaju da žive i svih sedam “Staljinki” kojima su s vremenom menjane namene i nazivi ostale su kao ukrasi ruske prestonice i svedoci jedne epohe i režima. značajnog za cijelu zemlju.