Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šef Delegacije EU u Turskoj podneo ostavku

Foto: europa.rs

Šef Delegacije EU u Turskoj podneo ostavku

Šef Delegacije Evropske unije u Turskoj Hansjerg Haber podneo je ostavku, prenosi Rojters, pozivajući se na izjavu jednog zvaničnika Delegacije.

Svet
Izvor: Tanjug

"Potvrđujemo da je ambasador podneo ostavku", rekao je portparol Delegacije za AFP.

Haber je kritikovao Tursku zbog načina na koji sprovodi sporazum sa EU o migrantima, a zbog tih komentara prošlog meseca je bio pozvan u tursko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor, navodi britanska agencija.

Haberov odlazak je znak sve lošijih odnosa između Ankare i Brisela, iako obe strane pokušavaju da sprovedu sporazum postignut u cilju smanjenja priliva migranata u EU, ocenjuje AFP.

Haber, nemački diplomata, na čelu Delegacije EU u Ankari bio je tek od oktobra prošle godine.

Kritički komentari koje je on u medijima iznosio u vezi sa ponašanjem turske vlade povodom primene sporazuma sa EU izazivali su ogorčenost i osude u Turskoj.

"Postoji izreka 'počni kao Turčin, a završi kao Nemac'. Ali ovde to nije tako", rekao je Haber 13. maja, preneli su turski mediji.

Turska traži ukidanje viza za njene državljane koji žele da putuju u EU, u zamenu za smanjenje priliva izbeglica, ali je sporazum sada u procepu pošto Ankara odbija da zadovolji sve kriterijume koje je postavio Brisel.

Evropska komisija će sutra objaviti svoj drugi izveštaj o primeni sporazuma EU i Turske, uključujući podatke o napretku u vezi sa ispunjenjem uslova za viznu liberalizaciju, navodi francuska agencija.