Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šef službe EU podneo ostavku, puklo s Mogerinijevom

Foto: pixabay.com

Šef službe EU podneo ostavku, puklo s Mogerinijevom

Šef Službe Evropske unije za spoljne poslove (EEAS) francuski diplomata Alen le Roa podneo je ostavku na tu dužnost.

Svet
Izvor: B92

Le Roa je podneo ostavku zbog razilaženja u stavovima s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, javio je danas Rojters, pozivajući se na diplomate EU.

Le Roa se povlači "iz ličnih razloga", 16 meseci nakon što je preuzeo dužnost generalnog sekretara Evropske službe za spoljne poslove, navedeno je u kratkom saopštenju koje je objavljeno sinoć, a u kojem je najavljeno imenovanje budućeg šefa evropske diplomatije.

Federika Mogerini je za novog generalnog sekretara, koji će stupiti na dužnost 1. septembra, imenovala Helgu Šmid (55), nemačkog diplomatu i političkog direktora EEAS, koja je u proteklih šest godina bila zadužena za pitanja kao što su nuklearni pregovori s Iranom.

Le Roa je drugi visoki zvaničnik u okruženju Mogerinijeve koji odlazi s dužnosti, nekoliko nedelja nakon što je prvi šef njenog kabineta Stefano Manservisi prešao na čelo Generalnog direktorata Evropske komisije za međunarodnu saradnju i razvoj, primećuje britanska agencija.

Manservisija je zamenila italijanska socijalistkinja Fabricija Panceti, dugogodišnja lična prijateljica i politička saradnica Mogerinijeve.

Neimenovani diplomata EU upoznat sa situacijom kaže da obe promene odražavaju težnju Mogerinijeve, koja je pre dolaska u Brisel bila šefica italijanske diplomatije, da se lično pobrine za politiku, a da drugima prepusti bavljenje birokratijom.

Isti diplomata opisao je Alena le Roa kao iskusnog posrednika u političkim pregovorima u Francuskoj, EU i UN, koji je bio frustriran zato što je želeo da ima veći uticaj na politiku, navodi britanska agencija.