Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SEMJORKA: Ruska raketa koja je promenila istoriju

Foto: Wikipedia

SEMJORKA: Ruska raketa koja je promenila istoriju

Na današnji dan pre 60 godina uspešno je lansirana prva interkontinentalna balistička raketa R-7, čuvena „Semjorka“

Svet
Izvor: Glas Moskve

Posle pobede u Drugom svetskom ratu, glavna pretnja po bezbednost SSSR-a bio je američki raketno-nuklearni program.

Četrdesetih godina prošlog veka, SAD su imale ne samo atomske bombe, već i strateške bombardere koji su mogli da ih „isporuče“ — imali su B-29 „Superfortres“, koji je izbacio bombe na Hirošimu i Nagasaki, a 1952. pojavio se i B-52 „Stratofortres“, koji je mogao da doleti do svake tačke SSSR-a.

Što se sovjeta tiče, oni su u to vreme uveliko imali atomsko oružje, ali je glavni problem bio kako ga „isporučiti“ Amerikancima, jer su svi njihovi bombarderi i projektili imali suviše mali domet, piše portal Glas Moskve.

Već sredinom pedesetih dogodio se preokret. Sovjeti su stvorili strateški bombarder Tu-16, a paralelno sa tim radili su i na stvaranju interkontinentalne balističke rakete.

Otac ovog projekta bio je Sergej Koroljev, verovatno najveći konstruktor raketa kog je SSSR ikad imao.

Raketa R-1 prvi put je testirana 1948. godine, rad na raketi R-5 je završen sredinom pedesetih, a otprilike u isto vreme je objavljeno i da su Koroljev i njegov biro OKB 1 dobili zadatak da konstruišu prvu sovjetsku interkontinentalnu balističku raketu sa nuklearnom bojevom glavom. Zahtevano je da domet te rakete bude čak deset hiljada kilometara, što se smatralo neverovatnim zadatkom.

Primera radi, balistička raketa R-5, koja je uvedena u upotrebu 1956. imala je domet 1.200 kilometara.

Ipak, zadatak je izvršen — napravljena je prva prava interkontinentalna balistička raketa koja je ušla u operativnu upotrebu.

Prvo lansiranje nove rakete je izvedeno 15. maja 1957. sa „Bajkonura“ i završilo se njenom eksplozijom.

Prvo uspešno lansiranje rakete R-7 obavljeno je 21. avgusta 1957. sa kosmodroma u Bajkonuru, a gađan je cilj na Kamčatki. Raketa je preletela skoro 6.000 kilometara.

SSSR tada zvanično objavljuje da ima interkontinentalnu balističku raketu — godinu dana pre nego što su to objavile SAD. Time je SSSR poveo u trci u naoružanju.

Analitičari kažu da je uspešno lansiranje R-7 pokazalo Amerikancima da Sovjetski Savez može da odgovori na nuklearni napad i ocenjuju da je to bio prvi korak ka stanju strateške stabilnosti.

Serijska proizvodnja R-7 počela je 1958. godine, a ta raketa je otvorila perspektivu za osvajanje kosmosa. Postala je osnova za sve rakete-nosače koje danas postoje.

Trenutno Rusija razvija novu raketu RS-28 „Sarmat“, koja će biti najveći nuklearni projektil na svetu, sposoban da sravni sa zemljom teritoriju površine Francuske ili Engleske.