Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Severna Koreja lansirala raketu u Japansko more

Severna Koreja Foto: Tanjug

Severna Koreja lansirala raketu u Japansko more

Severna Koreja najavila nove akcije kao odgovor na instaliranje američkog antiraketnog štita u Južnoj Koreji

Svet
Izvor: Agencije/NB

Severna Koreja ispalila je danas jednu balističku raketu u Japansko more izazvavši oštru reakciju Tokija.

Lansiranje rakete usledilo je nakon što je Pjongjang zapretio "fizičkom akcijom" kao odgovor na planirano razmeštanje sofisticiranog američkog antiraketnog sistema u Južnoj Koreji, a samo nekoliko nedelja pre početka zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Američka vojska tvrdi da je Pjongjang zapravo istovremeno lansirao dve rakete srednjeg dometa tpa Rodong, ali da je jedna eksplodirala prilikom lansiranja.

Japan je saopštio da je raketa završila 250 kilometara od severne obale te zemlje, a u okviru japanske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ), što je prvi put od 1998. godine.

"To je ozbiljna pretnja bezbednosti naše zemlje", rekao je japanski premijer Šinzo Abe novinarima, i dodao da se ovakav "nečuven čin ne može tolerisati", prenosi AFP.

Sjedinjene Države osudile su lansiranje rakete rekavši da je to "jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN koje eksplicitno zabranjuju Severnoj Koreji da koristi tehnologiju balističkih raketa.

"Ova provokacija samo će pojačati odlučnost međunarodne zajednice u borbi protiv zabranjenih aktivnosti Severne Koreje", rekao je portparol Pentagona Geri Ros.