Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Severna Koreja može da izvede vazdušne udare na američke objekte

Severna Koreja Foto: Tanjug

Severna Koreja može da izvede vazdušne udare na američke objekte

Severna Koreja sposobna je da izvede raketni udar na američke vojne objekte u japanskoj luci Jokosuki, saopštilo je južnokorejski list „Čunan ilbo“, pozivajući se na vojni izvor.

Svet
Izvor: Sputnjik

Prema podacima lista, u luci Jokosuki nalaze se brodovi Sedme američke flote koja bi se aktivirala u slučaju vanredne situacije na Korejskom poluostrvu.

„Severna Koreja je početkom 80-tih godina preko Egipta nabavila sovjetske rakete tipa ’skad B‘, a zatim ih usavršila u ’skad C‘ i ’skad ER‘. Pretpostavljalo se da raketa tipa ’skad ER‘ može da pređe rastojanje od 700 kilometara, ali prema nedavnoj analizi obaveštajnih službi Južne Koreje i SAD, ta raketa ima domet veći od 1.000 kilometara“, navodi se u listu.

Ukoliko bi Severna Koreja lansirala raketu Skad-ER sa obale Japanskog mora u provinciji Kanvondo, ona bi mogla direktno da pogodi luku Jokosuku.

Prema podacima lista „Čunan ilbo“ u „Beloj knjizi“ Ministarstva odbrane Japana za 2015. godinu već je pomenuto da severnokorejske rakete ’skad ER‘ mogu da lete do 1.000 kilometara, međutim, vojne vlasti Južne Koreje uopšte ne izveštavaju o takvim raketama svojih severnih suseda.