Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Severna Koreja potvrdila lansiranje balističke rakete

Foto: gazeta.ru

Severna Koreja potvrdila lansiranje balističke rakete

Severna Koreja je danas saopštila da je izvršila probno lansiranje balističkih raketa, u sklopu simuliranog preventivnog napada na luke i vojne aerodrome u Južnoj Koreji koje koristi američka vojska.

Svet
Izvor: Tanjug

To saopštenje se verovatno odnosi na lansiranje tri balističke rakete, za koje je Južna Koreja juče saopštila da je izveo zvanični Pjongjang, prenela je agencija AP.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je upravljao probnim lansiranjem i izrazio zadovoljstvo njime, objavila je severnokorejska novinska agencija KCNA, koja nije navela kad je lansiranje objavljeno.

KCNA je saopštila da su lansiranjem raketa "još jednom testirane operativne karakteristike eksplozivnih naprava nuklearnih bojevih glava, koje nose balističke rakete, iznad planiranog područja".

Naučnik južnokorejskog Instituta za nauku i tehnologiju Li Čun-geun je izjavio da se veruje da su severnokorejske rakete nosile bojeve glave, koje međutim ne sadrže plutonijum niti uranijum, ali su hteli da testiraju mogućnost pravilne detonacije tih bojevih glava.

To je najnoviji u nizu testova nuklearnog oružja koje je Severna Koreja izvela otkad je njen lider Kim u martu naložio testiranje eksplozije nuklearnih bojevih glava i lansiranje balističkih raketa koje mogu da nose te glave.