Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SIBIRSKA LEPOTA: Bajkalsko jezero najpopularinija destinacija u Rusiji (FOTO)

Foto: Sputnik

SIBIRSKA LEPOTA: Bajkalsko jezero najpopularinija destinacija u Rusiji (FOTO)

Bajkalsko jezero ušlo u Uneskovu listu svetske baštine, a predstavlja jedno od najpopularnijih prirodnih znamenitosti Rusije

Svet
Autor: Glas Moskve

Bajkalsko jezero je svrstano u najpopularije prirodno turističko mesto Rusije. a godišnje ga poseti preko tri miliona turista!

Jezero se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine još od 1966. godine.

Bajkalsko jezero se nalazi na južnom Sibiru, a izgleda kao polumesec. To je najdublje jezero na svetu, a najveće je na starom kontinentu.

Bajkalsko jezero je sa dužinom od 636 kilometara, maksimalnom dubinom od 1.637 metara i 1.600 životinjskih i biljnih vrsta i odličan svedok istorije Zemlje. Zaštićeno je šumovitim planinama od kojih neke dostižu i više od 2.000 metara visine.

Temperatura jezera, čije su vode besprekorno čiste i kristalno jasne je oko 10 stepeni Celzijusa U maju, neposredno posle otapanja leda, Bajkal je proziran do 40 metara dubine. Poređenja radi, u drugim jezerima uglavnom se ne vidi ni do polovine te dubine. Najveći deo jezera zamrzne se tek u januaru i tada je sloj leda na nekim mestima debeo 1,5 metar. Okolni sibirski predeli zamrzavaju se mnogo pre Bajkala.

Bajkalsko jezero ima moćan mehanizam samočišćenja, sa zooplanktonima koji čine 80 do 90 odsto ukupne biomase. Zahvaljujući njima Bajkalska voda je uvek čista.

Od 2.700 vrsta ribe koje žive u jezeru Bajkal, više od 60 odsto njih ne postoji nigde na drugom mestu, poput golomjanke, velike ribe čije prozirno telo sadrži 50 odsto masnoća i može da podnese snažan pritisak na kilometar dubine. Druga endemska vrsta je slatkovodna foka.

Ime mu dolazi od tatarskog „bai-kul” što znači bogato vodom na jeziku naroda Kurikan koji je na ovom području živeo pre 1.300 godina.

Legenda o Bajkalu

Legenda kaže da je Bajkal starac sa 336 sinova i kćeri ali se samo jedno dete odmetnulo – u vidu jedine reke po imenu Angara, koja ističe iz jezera.

Navodno je strogi Bajkal nameravao da uda ćerku za Irkuta, a ona se zaljubila u Jeniseja. Jednom, dok joj je otac spavao, iskrala se i pobegla sa svojim voljenim. Kad se Bajkal probudio i video da mu je ćerka otišla, pobesneo je. Orkanski vetar je dizao ogromne talase, lomio drveće, zveri su se razbežale, a ribe pobegle na dno jezera.

Odlomio je stenu sa planine i bacio za odbeglom ćerkom. Stena je, navodno, pala na devojčino grlo. Umirujući Angara je plakala i molila da joj da malo vode i oprosti. Umesto vode dobila je očeve suze. Hiljadama godina od tada voda Angare pomešana sa suzama uliva se u Jenisej.

Bajkal je tmuran i strašan, a stena koju je bacio dobila je ime Šamanski kamen.

Više o tome pogledajte ovde Glas Moskve