Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SIBIRSKI TIGAR: Simbol ruske neukrotivosti

Foto: Pixabay

SIBIRSKI TIGAR: Simbol ruske neukrotivosti

Amurski, dalekoistični, usurijski – sve su ovo nazivi koji se odnose na tigra koji se može sresti i Primorskom kraju, u basenu reka Amur i Usuri na dalekom istoku Rusije.

Svet
Izvor: Glas Moskve

Trenutno se na teritoriji Ruske Federacije nalazi 90 odsto ukupne populacije amurskih tigrova, zbog čega je ona preuzela na sebe odgovornost za očuvanje ove vrste životinja na planeti.

Amurski tigar je unet u Crvenu knjigu Rusije i dive mu se mnogi narodi Dalekog istoka.

Obično se rađa tri-četiri slepa mladunca. Oči tigrića se otvaraju kroz 9 dana, dok kroz dve nedelje počinju da im rastu zubi.

Tigrica je pravi primer majke. Mesecima uči mladunce da love. Kada napune godinu dana mladunci odlaze samostalno u lov, dok sa dve godine mogu da dođu i do velikog plena. Ipak, tigrica lovi zajedno sa mladim tigrovima sve do njihove pune zrelosti, piše portal Glas Moskve.

U aprilu 2013. godine broj tigrova na Dalekom istoku procenjivao se na 450. U zoološkim vrtovima u svetu 20. februara 2007. godine nalazilo se više od 450.

Bez obzira na veliku snagu i razvoj organa za osećaje, tigar mora mnogo vremena da posveti lovu, jer se tek jedan od 10 pokušaja završava uspešno. Odraslom tigru je potrebno 9-10 kg mesa dnevno.

Tigrovi se pozdravljaju posebnim zvucima koji nastaju prilikom energičnog uzimanja vazduha kroz nos i usta. Znaci druželjubivosti su i dodiri glavama, njuškama, čak i češanje o bokove.