Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SISTEMI S-500 I ANTEJ-4000 biće predstavljeni na forumu "Armija 2017"

Foto. Ministarstvo odbrane RF

SISTEMI S-500 I ANTEJ-4000 biće predstavljeni na forumu "Armija 2017"

Treći Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2017“ otvoren je 22. avgusta i obećava mnogo iznenađenja

Svet
Autor: Glas Moskve

O S-500 se zna samo toliko da je u stanju da presreće i uništava „široki spektar vazdušno-kosmičkih ciljeva“, uključujući američke hipersonične leteće aparate koji su zbog karakteristične trajektorije leta već dobili nadimak „sprinteri“

„Antej-4000“ je izvozna verzija novog raketnog sistema S-300V4 koji Oružane snage Rusije dobijaju od 2014-te. Ima nove supermoćne kompjutere i domaći softver. Njegovi radari su mnogo neosetljiviji na smetnje, a raspolaže raketama dometa 400 kilometara. Borbena efektivnost S-300V4 porasla je 2,3 puta u poređenju sa S-300, piše portal Glas Moskve.

Najnoviji ruski zenitno-raketni sistemi S-500 „Prometej“ i „Antej-4000“ prvi put će stranim vojnim stručnjacima biti pokazani na moskovskoj izložbi „Armija-2017“ koja se otvara 21. avgusta u Moskvi.

Zajedno sa njima, biće predstavljen i zenitno-raketni sistem „Buk-M3“ sa modernizovanim raketama.

Eksperti smatraju da će upravo ove novine, koje će biti osnova sistema vazdušno-kosmičke odbrane Rusije, izazvati najveće interesovanje i stranih kupaca.

Zainteresovanima će sistemi pokazani u zatvorenom delu izložbe „Armija-2017“.

O S-500 se zna samo toliko da je u stanju da presreće i uništava „široki spektar vazdušno-kosmičkih ciljeva“, uključujući američke hipersonične leteće aparate koji su zbog karakteristične trajektorije leta već dobili nadimak „sprinteri“.

Aleksandar Vedrov, zamenik generalnog direktora koncerna „Almaz-Antej“, koji proizvodi to naoružanje, naglasio je da se radi o novoj generaciji zenitnih sistema u kojima je „primenjen sistem odvojenog uništavanja balističkih i aerodinamičkih ciljeva“.

Serijska isporuka ruskim raketnim snagama počeće najkasnije 2019-te.

Profesor Akademije vojnih nauka Vadim Kozjulin o sistemu S-500 „Prometej“ rekao je:

„Tajnost koja ga prati povezana je sa ambicioznošću zadataka koje treba da rešava. Ti sistemi treba da obaraju obične i hipersonične krstareće rakete, avione i bespilotne letelice. I da to čine kako iznad same površine Zemlje, tako i u bližem kosmosu. Ovo poslednje pretpostavlja i sposobnost uništavanja niskoorbitalnih satelita i kosmičkog naoružanja lansiranog sa hipersoničnih aviona, udarnih hipersoničnih dronova i orbitalnih platformi“.

Spoljni izgled „Prometeja“ još nije oficijelno predstavljen, ali ga je „Almaz-Antej“ slučajno razotkrio kada se šestotona mašina sa dvema lansirnim cevima našla na kalendaru koncerna.

O sistemu „Antej-4000“ se zna nešto više. To je izvozna verzija novog raketnog sistema S-300V4 koji Oružane snage Rusije dobijaju od 2014-te.

Za razliku od svog prethodnika - S-300V - „Antej-4000“ ima nove supermoćne kompjutere i domaći softver. Njegovi radari su mnogo neosetljiviji na smetnje, a raspolaže raketama dometa 400 kilometara.

Dobio je i manje moćne rakete za borbu sa malim ciljevima u prečniku 150 kilometara.