Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Situacija u Ankari i Istanbulu se menja iz časa u čas

Foto: Tanjug/ screenshot

Situacija u Ankari i Istanbulu se menja iz časa u čas

Dva i po sati nakon ponoći u Istanbulu i Ankari su se čule eksplozije, a jedan visoki vojni zvaničnik je izjavio da su puč podržali neki generali iz turskih vazdušnih snaga.

Svet
Izvor: Tanjug

Situacija se u većim gradovima menja iz minuta u minut.

Dopisnica CNN-a javila je iz Istanbula da i u ovom trenutku borbeni avioni nadleću grad, ali niko ne zna pod čijom su oni kontrolom.

Neimenovani zvaničnik je za CNN rekao da ne veruje da je ovo dugo planirano.

Objavljeno je da je avion turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sleteo na aerodrome Ataturk, a premijer Binali Jildrim kaže da je situacija "uglavnom pod kontrolom".

On je za puč okrivio verskog vođu Fetulaha Gulena.

Ukupna situacija u Turskoj je i dalje veoma konfuzna, a informacije kontrdiktorne. Na ulicama je vojska sa vojnim vozilima, na nebu su avioni, ali nikome nije jasno ko njima rukovodi, sa kojih aerodrome su, na primer, ti avioni poleteli.

CNN Turske javio je da su turski pobunjenici oko tri sata ujutro ušli u zgradu tog medija i da će ih uskoro onemogućiti da emituju program.

Na istanbulskom aerodromu su se takođe čule eksplozije.

Inače, u međuvremenu Bugarska je ojcačala patrole na bugarsko-tursoj granici i zatražila od svojih građana da ne putuju u tu zemlju.

Bugarski premijer Bojko Borisov razgovarao je s obaveštajnim i sigurnosnim službama o situaciji u Turskoj, čija je vlada objavila da je vojska pokušala izvesti vojni udar.

Bomba na parlament, hapšenje 50 oficira

Predstavnik kancelarije predsednika Turske rekao je da je više od 50 vojnih oficira uhapšeno u Istanbulu, preneo je AP. Turski tv kanali objavili su snimke vojnika koje je policija vodila. Predsednik turskog parlametna Ismail Kahraman izjavio je rano jutros da je bomba pogodila jedan deo parlamentarnog kompleksa i da su neki policajci povređeni, preneo je AP. On je rekao da niko nije stradao, a da su svi poslanici na sigurnom u zgradi parlamenta.