Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sivi soko postaje NOVI ČUVAR KREMLJA

Foto: vao-moscow.ru

Sivi soko postaje NOVI ČUVAR KREMLJA

Danas je u moskovskom Kremlju pokrenut trogodišnji program u cilju očuvanja sivog sokola u divljini.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Program obuhvata rast 15 ptica u fazi oporavka krila, koje u narednom periodu treba da se priviknu na nezavisno sticanje hrane, da bi zatim bile puštene u divljinu.

Ovaj proces će se dešavati unutar zidina Kremlja, tačnije u kuli Konstantina i Jelene, gde će sokolovi boraviti u posebnim boksovima.

Tokom naredne dve do tri nedelje, stručnjaci će pratiti razvoj ovih mladih ptica grabljivica koje će potom biti puštene u divljinu.

Za boravak ptica odabrane su tri lokacije - Moskovski Kremlj, mesto gde su se kroz istoriju gnezdili sivi sokolovi, rezidencija ruskog patrijarha u blizini Novo-Peredelkina i farma "Znamenskoie-Sadki".

Inače, sivi soko se vekovima gnezdi u glavnom gradu Rusije, najradije birajući visoke zgrade, kao što je na primer zvono Ivana Velikog u Kremlju.

Koliko su ove ptice grabljivice oduvek bile bitne govori podatak da je tokom vladavine kneza Vasilija II, lik sivog sokola bio oslikan na kovanicama novca.

Ubrzo nakon izgradnje “Staljinovih nebodera”, sivi sokolovi su osvojili i ove vrhove i na njima napravili gnezda.

Inače, ova ptica grabljivica se u Rusiji nalazi u takozvanoj “Crvenoj knjizi”, kao veoma retka. Njena prodaja je strogo zabranjena, a ima ih svega dve do tri hiljade pari.

Nakon što postanu redovni “stanari” Kremlja, sokolovi će se brinuti da oko kula ne lete vrane i golubovi.