Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠKORPION: Rusko teretno vozilo pokazalo svoje mogućnosti

Foto: obramba.com

ŠKORPION: Rusko teretno vozilo pokazalo svoje mogućnosti

Rusko jurišno terensko vozilo “Škorpion” već je pokazalo svoje mogućnosti na testiranjima koja su prethodila njegovoj konačnoj implementa

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Po zvaničnoj dokumentaciji, reč je o vozilu koje je prevashodno namenjeno za vršenje antiterorističkih operacija i za izviđanje, navodi Glas Moskve.

Vozilo je sposobno da preveze 5 ljudi i tonu i po tereta po teško prohodnom i neravnom terenu, pustinji, čak i po planinskom terenu, kao i da svojoj posadi obezbedi pouzdanu zaštitu od vatre iz lakog streljačkog oružja, gelera, čak i od eksplozije ručno napravljenih eksplozivnih sredstava mase do dva kilograma.

Puna masa mu je pet tona, najveća brzina 130km/čas, radijus kretanja 1.000 kilometara, snaga motora 122 KV (166KS), motor zapremine 2.636 kubnih centimetara.

Dužine je 4.890 mm, širine 2.150 mm, visine 2.187 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 3.050 mm.

U zavisnosti od zadatka, na njega se može montirati mitraljez „Pečeneg“ kalibra 7,62 mm, kao i automatski bacač granata AGS-17 od 30-mm i krupnokalibarski mitraljez „Kord“.

U slučaju taktičke potrebe, posada može brzo da skine oružje sa „Škorpiona“, kako bi se odmah moglo primeniti u borbi na svojim standardnim lafetima.