Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠKOTSKA: Premijerka zatražila pomoć Nemačke za ostanak u EU

Nikola Sterdžon/ Foto: srowfunder.co.uk

ŠKOTSKA: Premijerka zatražila pomoć Nemačke za ostanak u EU

Škotska premijerka pozvala je danas Nemačku, naistaknutiju članicu EU, za pomoć u nameri da Škotska ostane u Unijni bez napuštanja Ujedinjenog kraljevstva.

Svet
Izvor: Tanjug

Premijerka Škotske Nikola Stardžon izjavila je za nemačku televiziju ARD da "u nočekivanim situacijama moramo da tražimo neočekivana rešenja" i dodala da će se ovim motivom voditi u svim predstojećim diskusijama.

Velika Britanija, u čijem sastavu se nalazi Škotska, izglasala je napuštanje bloka dok su škotski glasači većinom opredeljeni za ostanak u EU, navodi AP.

"Vrlo je pozitivno za Evropsku uniju da bar deo Velike Britanije, ako već nije u celosti, želi da ostane deo porodice evropskih naroda" rekla je Stardžonova.

Premijerka, koja je već putovala u Brisel kako bi predstavila istu ideju, sastala se juče sa nemačkim zamenikom ministra spoljnih poslova Majklom Rutom, koji je zadužen za odnose sa EU.

Stradženova je ponovila i stav da referendum o nezavisnosti Škotske od Velike Britanije i dalje postoji kao jedna od opcija, kako bi njena zemlje ostala u okviru EU.