Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Slovaci preuzimaju predsedavanje EU

Slovački premijer Fico i Žan Klod Junker Foto: Vlada Slovačke

Slovaci preuzimaju predsedavanje EU

​Slovačka danas. preuzima predsedavanje Evropskom Unijom od Holandije.

Svet
Izvor: NB

Premijer te zemlje Robert Fico rekoa je da se Slovaci neće plašiti da otvoreno kažu kako neke politike nemaju podršku građana Evrope.

"Možemo da se uplašimo, ali ne smemo da se bojimo. Jednostavno, ne smemo da se plašimo da nazovemo stvari pravim imenom. Ne smemo da se plašimo da kažemo da postoje neke evropske politike koje ne nalaze podršku širom Evrope. Strah je veoma loš savetnik. Strah vodi cepkanju Evrope. Strah je najvažnije oruđe ekstremista i nacionalista", kazao je Fico posle susreta s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom.

U javnosti je stvoren utisak da su Slovaci dobili vruć krompir, jer njihovo predsedavanje unijom dolazi u najnezgodnijem trenutku za EU, samo nedelju dana nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz unije.

Kako je Fico rekao, dok budu na čelu EU Slovaci će se truditi da ojačaju ekonomiju EU, unaprede zajednička tržišta, rade na migrantskoj politici i spoljnim odnosima, ali i politici proširenja.

Slovačka će prvi put predsedavati unijom, a u nju je ušla pre 12 godina, dok je evro prihvatila 2009. godine. Pojedini analitičari kažu predsedavanje Slovačke biti korisno za Srbiju, zbog dobrih odnosa dveju država i brojnosti pripadnika slovačke nacionalne manjine u Vojvodini.