Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Slovenački olimpijac zaražen zikom u Brazilu

pixabay.com

Slovenački olimpijac zaražen zikom u Brazilu

Nije precizirano kako se slovenački odbojkaš zarazio, ali se veruje da je preko uboda komarca

Svet
Izvor: Tanjug

Odbojkaški reprezentativac Slovenije Jan Klobučar zaražen je zika virusom na pripremama u Brazilu pred početak Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru.

Kako piše sajt Slovenske novice, uz potvrdu Nacionalnog instituta za javno zdravstvo, Klobučar je po povratku u Sloveniju dobio visoku temperaturu i bolove u mišićima, dok ostali reprezentativci nisu takve imali simptome.

Nije precizirano kako se 23-godišnji odbojkaš zarazio, ali se veruje da je preko uboda komarca.

Ministarka zdravlja Slovenije je navela "da te informacije nisu potvrđene", ali je Franc Štrle iz Univerzitetsko kliničkog centra rekao da je prvi slučaj zaraze virusom zika u toj zemlji potvrđen.

Institut za javno zdravlje je istovremeno saopštio da infekcija ne predstavlja pretnju po javno zdravlje Slovenije, prenela je slovenačka agencija STA.

Zika virus, koji je uglavnom prisutan u zemljama Severne i Južne Amerike, izaziva teške defekte kod novorođenčadi čije su majke zaražene virusom pre porođaja

Evropsko odeljenje Svetske zdravstvene organizacije svrstalo je Sloveniju u zemlje "umerenog rizika" za širenje virusa ovog leta.

Zdravstveni zvaničnici strahuju od širenja virusa zike zbog Olimpijskih igara u Riju.