Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠOJGU OBJAVIO: Uskoro u ruskoj armiji peta genercija naoružanja

Sergej Šojgu/ Foto: sputniknews.com

ŠOJGU OBJAVIO: Uskoro u ruskoj armiji peta genercija naoružanja

Ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će ruska vojska dobiti lovce pete genaracije 2018.godine, a najnoviji sistem PVO S-500 do 2020.

Svet
Autor: Glas Moskve

Kako je rekao, ruska vojska svake godine dobija između 150 i 250 letelica svih tipova, počev od borbenih aviona, preko helikoptera, do dronova.

Pored toga, istakao je, arsenal je dopunjen i sa 40 jedinica visokopreciznog naoružanja i 180 krstarećih raketa dalekog dometa, što je povećalo razornu moć vojske za trećinu.

Kada je reč o Mornarici, Šojgu je naglasio da je trenutno na dužnosti devet strateških nuklearnih podmornica, iako je plan da taj broj bude povećan na 13, piše portal Glas Moskve.

Govoreći o ukupnim brojkama, ruski ministar je naveo da je vojska od 2012. godine dobila 30.000 modernizovane vojne tehnike — 50 borbenih brodova, 1.300 letelica, 4.700 tenkova i oklopnih vozila.

Šojgu se osvrnuo i na pitanje finansiranja vojnog sektora rekavši da su troškovi 11 puta manji nego što je to slučaj u SAD i tri puta manji nego u Kini.

Istovremeno, dodao je on, Rusija je za tu količinu uloženih sredstava uspela da uspostavi politički paritet sa zemljama NATO-a.