Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠOJGU otvorio VOJNI FORUM "Armija 2017" u Rusiji

Foto. Ministarstvo odbrane RF

ŠOJGU otvorio VOJNI FORUM "Armija 2017" u Rusiji

Treći Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2017“ svečano je otvoren u vojnom parku Patriot.

Svet
Autor: Glas Moskve

Forum „Armija“ jedna je od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svetu, a platforma foruma se koristi i za potpisivanje velikih ugovora, a takođe i za održavanje zatvorenih savetovanja sa namenskom industrijom u vezi sa vojno-tehničkim pitanjima.

Forum je otvoren podizanjem zastava zemalja-učesnica, uz specijalne efekte, a znak za start dao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je izrazio nadu da će ovaj događaj doprineti razvoju vojno-tehničke saradnje među zemljama.

Prema rečima ministra, ove godine na forumu učestvuje više od 1200 ruskih i stranih velikih kompanija, a takođe i delegacije Jermenije, Belorusije, Kine, Irana, Kazahstana i drugih, prenosi portal Glas Moskve.

Šojgu je istakao da terorizam prestavlja međunarodnu pretnju i pozvao je vojnu zajednicu da se ujedini protiv tog zla, dodajući da je to danas „dobro organizovana, dobro naoružana i obučena struktura“.

Savremeni terorizam, kako je rekao, nije zaseban bandit ili grupa, već dobro pripremljena, obučena, naoružana formacija, koja predstavlja ozbiljnu pretnju.

Ruski ministar je naveo da će posebno mesto u radu foruma biti posvećeno pitanjima borbe protiv međunarodnog terorizma, razvoju efikasnih mera za borbu protiv ekstremizma i radikalnog islamizma.

Šojgu je napomenuo i da je na forumu predstavljena izložba trofejnog oružja oduzeta od terorista u Siriji. On je kazao i da se na ovoj izložbi posetioci mogu upoznati ne samo sa oružjem i njihovim karakteristikama, već mogu i videti i kako sve to „radi“, čak i u noćnim uslovima.

Tokom trajanja foruma planirani su statički i dinamički prikazi. U prva tri dana izložbe najnovije naoružanje i tehniku moći će da vide učesnici foruma i novinari, a potom će se kapije otvoriti za sve ljubitelje naoružanja.

Ovde se izbliza mogu videti tenkovi, najsavremeniji vojni roboti, protivvazdušni i raketni sistemi, borbena vozila koja danas koristi ruska vojska, avioni, helikopteri, ratni brodovi i još mnogo toga.

Osim statičkog, na forumu je planiran i dinamički prikaz vojne tehnike i oružja. Svoje majstorstvo pokazaće akrobatske grupe „Ruski vitezovi“, „Striži“, „Ruski sokolovi“ i „Berkuti“, koji će nastupiti na višenamenskim lovcima i jurišnim helikopterima.

Prvi put će biti prikazane mogućnosti robotskih morskih sistema, a takođe i borbene mogućnosti vojne tehnike Kopnene vojske. Biće održan i drugi šampionat u dron-biatlonu, a posetioci će imati priliku da se oprobaju u ulozi pilota u jednom od četiri simulatora aviona i da pucaju iz automatskih pušaka.

Najatraktivniji deo foruma biće svakako vojni šou „Ljubazni ljudi“, koji će prikazati realnu borbu na kopnu i u vazduhu — na polju će se „sukobiti“ tenkovi, borbeni avioni, a biće lansirane i rakete. Performans će se završiti „tenkovskim baletom“ i sinhronim pilotiranjem helikoptera Mi-28.

Ovogodišnja vojna izložba će, kako najavljuju organizatori, po mnogo čemu oboriti rekorde.