Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šojgu razrešio komandanta Baltičke flote

Foto: wikimedia.org

Šojgu razrešio komandanta Baltičke flote

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu smenio je glavnog komandanta Baltičke flote Viktora Kravčuka zbog "pokušaja da prikrije pravo stanje stvari u regiji i propusta u vojnoj obuci".

Svet
Izvor: Glas Srpske

Nakon inspekcije, dužnosti je razrešeno još nekoliko visokih oficira.

U vojnom resoru kažu da su te odluke donesene zbog "ozbiljnih propusta u organizaciji vojne obuke i u svakodnevnoj aktivnosti vojske, te zbog toga što nisu preduzete mere za poboljšanje uslova života vojnika".

Kravčuk i saradnici smenjeni su i zbog "odsustva brige za vojnike i pokušaja da se sakrije pravo stanje stvari u izveštajima upućenim Ministarstvu odbrane".

Šojgu je naložio da se u najkraćem roku razradi plan za rešavanje ovih problema i da se sprovede još jedna inspekcija do kraja godine.

Pojedini analitičari kažu da se iza ovih formulacija, zapravo, kriju korupcijske šeme, te da su oficiri kažnjeni zbog korpucijskih afera.

Glavni komandant Crnomorske flote i zamenik glavnog komandanta Ratne mornarice Ruske Federacije Igor Kasatonov ističe da su u Rusiji zahtevi vojne komande veliki i da često "lete glave" zbog nemarnog izvršavanja obaveza.

"Kravčuk nije uradio ono što se od njega očekivalo. Neću govoriti zbog čega je razrešen dužnosti. Nisam radio u inspekciji i nisam ga ja uhvatio na delu. Niko nikada u Rusiji neće glasno govoriti o konkretnim razlozima za razrešenje dužnosti ovih ili onih ofcira", navodi Kasatonov i objašnjava:

"Čitav problem je u pripremi. Izgubili smo sovjetsku školu obuke mornaričkih oficira i mnogi će još biti razrešeni dužnosti".