Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠOJGU: Rusija će povećati svoje prisustvo u svetskim morima

Foto: defence.ru

ŠOJGU: Rusija će povećati svoje prisustvo u svetskim morima

Za početak, razmatra se pitanje modernizacije pomorskih snaga opšte namene Severne flote

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Širenje pomorskog prisustva Rusije u svim strateški važnim oblastima svetskog mora dobija na posebnom značaju u uslovima nestabilnosti vojno-političke situacije, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Za početak, razmatra se pitanje modernizacije pomorskih snaga opšte namene Severne flote. U aprilu je na sednici vojno-industrijske komisije predsednik Rusije odredio prioritete u razvoju Ratne mornarice u narednim godinama. Među njima je stalno vojno-pomorsko prisustvo Rusije u svim strateški važnim oblastima svetskog mora“, rekao je Šojgu.

On je dodao da se Rusija bavi neutralizacijom izazova i pretnji u blizini zapadnih granica zemlje usavršavanjem borbenog sastava Zapadnog vojnog okruga, prenosi Glas Moskve.

„U nastaloj situaciji, realizujemo kompleks mera za neutralizaciju nastalih izazova i pretnji, u skladu sa planom modernizacije borbenog sastava Zapadnog vojnog okruga i sistema njegovog baziranja“, rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije.

On je dodao da je situacija na zapadnim granicama Rusije napeta i da ima tendenciju zaoštravanja.

„Pre svega želim da navedem da politička situacija kod naših zapadnih granica ostaje i dalje napeta i ima tendenciju na zaoštravanju“, rekao je on.

„Raste intenzitet i veličina operativno-borbene sposobnosti oružanih snaga država-članica u blizini naših granica. Samo za poslednja tri meseca na teritoriji istočne Evrope i Baltika je održano više od 30 vojnih vežbi“, naglasio je Šojgu.

On je podsetio da su na Baltiku i u Poljskoj raspoređena četiri višenacionalna bataljona NATO-a sa 5.000 vojnika. U Poljskoj i Nemačkoj se nalazi i tenkovska brigada i avijacija SAD.

Prema njegovim rečima, 2017. godine organizovano je 20 događaja usmerenih na povećanje borbenog potencijala tog okruga.