Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠOJGU UPOZORIO: Teroristi iz Sirije i Iraka beže u jugoistočnu Aziju

Foto: sputniknews

ŠOJGU UPOZORIO: Teroristi iz Sirije i Iraka beže u jugoistočnu Aziju

​Rusija upozorava na rast terorističkih pretnji u jugoistočnoj Aziji zbog premeštanja Islamske države koja beži iz Sirije i Iraka

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Na vernost Islamskoj državi već su se zaklele 34 terorističke organizacije u čitavom svetu, uključujući niz grupa u jugoistočnoj Aziji“, rekao je ministar odbrane Rusije, general Sergej Šojgu na 4. Sednici ministara odbrane država-članica Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) na Filipinima.

On je naveo da se „sve češće otkrivaju tokovi novca koji dolaze iz država Azijsko-pacifičkog regiona za podršku lokalnih terorističkih ćelija i održavanja terorističkih napada“, prenosi Glas Moskve.

„Danas je naš zadatak da zajedničkim naporima međunarodne zajednice potpuno uništimo potencijal međunarodnih terorističkih organizacija, pre svega ID“, dodao je Šojgu.

Za dve godine učešća ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji presečen je dotok novca Islamskoj državi iz naftne industrije.

„Do 2015. godine ID je zarađivao oko tri milijarde dolara godišnje od prodaje nafte na teritoriji Sirije, u određenim periodu do 10 miliona dolara dnevno. Danas je njihova zarada u Siriji praktično nepostojeća“, rekao je Šojgu.

Za dve godine na teritoriji Sirije su uništene velike terorističke formacije na važnim pravcima, kada su oslobođena ključna mesta i odblokirani osnovni kanali komunikacije.

U Siriji teroristi kontrolišu još oko pet odsto teritorije, dok je do početka operacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Islamska država kontrolisala više od 70 odsto.