Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Soroš: EU preti smrtonosni koktel

Džordž Soroš/ Foto: georgesoros.com

Soroš: EU preti smrtonosni koktel

Koktel od Bregzita, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, dok svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, smatra američki investitor Džordž Soroš.

Svet
Izvor: Tanjug

"Nakon Bregzita EU preti smrtna opasnost“, rekao je Soroš za italijanski list "Korijere dela sera".

Evropa, kako je dodao, može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želeo da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani „bregziti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon zatvaranja balkanske rute, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata.

Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

"To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će?“, pita se američki finansijer.

Soroš smatra i da je sporazum između EU i Turske suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama.

Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder, prenosi Sputnjik.

Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, prema mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, Soroš je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.