Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SOVJETSKA LEGENDA: MiG-23 slavi pola veka postojanja

Foto: Wikipedia

SOVJETSKA LEGENDA: MiG-23 slavi pola veka postojanja

Legendarni sovjetski lovac MiG-23 pre tačno 50 godina izveo je svoj prvi let kao prvi sovjetski borbeni avion treće generacije.

Svet
Izvor: Glas Moskve

MiG-23 je bio i prvi sovjetski avion s radarom, koji može da osvetli i otkrije ciljeve prema zemlji.

Ovaj sovjetski lovačko-bombarderski avion napravljen je sa promenljivom geometrijom krila. Podešavanje geometrije je, s mehanizovanom izmenom, u tri moguća položaja ugla strele krila u letu.

U periodu najžešće trke za prestiž u oružju, u toku Hladnog rata, između istočnih i zapadnih država, na čelu sa SSSR i SAD, tražen je brz odgovor na svaki pomak druge strane. Ta trka je posebno bila prisutna u domenu borbenih aviona, odnosno u segmentu naoružanja najveće udarne moći i najvišeg tehnološkog nivoa, piše portal Glas Moskve.

MiG-23 je jednomotorni visokokrilac, s bočnim usisnicima pravougaonog promenljivog preseka, u funkciji Mahovog broja u letu. Krilo mu je promenljive geometrije, menja mu se ugao strele. U toku leta, pilot ručno bira jedan od tri moguća ugla.

Avion MiG-23 je, u toku svoje proizvodnje i eksploatacije, prema potrebama i raspoloživoj tehnologiji, stalno unapređivan. U okviru velikog broja serija, najznačajnije su dvadesetak razvijenih varijanti.

Varijante kao što su MiG-23S, Mig-23M, Mig-23MF, Mig-23ML, Mig-23MLA, Mig-23P i još nekoliko varijanti.