Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Španci danas ponovo na izborima

Foto: pixabay.com

Španci danas ponovo na izborima

 Španci danas posle šest meseci ponovo izlaze na izbore kako bi omogućili formiranje nove vlade.

Svet
Izvor: Tanjug

Španci danas posle šest meseci ponovo izlaze na izbore kako bi omogućili formiranje nove vlade.

Birališta su otvorena u devet sati, a građani Španije ponovo glasaju u pokušaju da prevaziđu politički zastoj nakon izbora u decembru kada ni jedna stranka nije dobila dovoljno glasova da sama formira vladu niti uspela da formira koaliciju do isteka roka 2. maja.

Kralj Felipe VI je zato zatražio od birača da se vrate na birališta, prenosi AP.

Najviše glasova na parlamentarnim izborima 20. decembra dobila je Narodna stranka ali ne dovoljno za većinu od 176 poslanika u Donjem domu parlamenta od 350 mesta. Bio je to najgori rezultat te stranke za poslednjih 26 godina.

Lider Narodne partije Marijano Rahoj je priznao pred kraljem da nema dovoljnu podršku rivalskih stranaka da formira manjinsku vladu i koaliciju i odbio da bude mandatar.

Lider drugoplasiranih Socijalista Pedro Sančes je nakon toga pokušao da formira vladu obezbedivši sporazum sa centrističkom strankom Sijudadanos (Građani) ali to mu nije bilo dovoljno za većinu.

Krajnje levičarski Podemos (Mi možemo) osujetio je njegov pokušaj odbivši da mu se pridruži ili da se uzdrži prilikom glasanjja o nepoverenju.

Ankete uoči izbora ukazuju da će parlament biti podeljen kao i nakon prošlih izbora, sa pomenute četiri velike stranke i šest manjih.

Za samostalno formiranje vlade potrebno je 176 od ukupno 350 mesta u parlamentu.

Izbori se održavaju u trenutku kada su birača nezadovljni zbog visoke nezaposlenosit, političke korupcije i mera štednje, a posebno zbog smanjenih izdvajanja za zdravstvo i obrazovanje kojim se građani ponose, navodi Hina.

Ukoliko ponovo dođe do političke blokade Španija bi mogla da bude bez nove vlade do jeseni.