Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SPECIJALNO ZA RUSKU MORNARICU: Modernizacija helikoptera Ka-52

Foto: pixabay.com

SPECIJALNO ZA RUSKU MORNARICU: Modernizacija helikoptera Ka-52

​Holding “Helikopteri Rusije” potvrdio je informaciju da je pomorska avijacija zainteresovana za projekat mornaričkog helikoptera Ka-52K.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ranije se u pojedinim ruskim medijima pojavila informacija da će mornarica do kraja 2017. godine navodno primiti borbene helikoptere Mi-28N i Ka-52, te da će oni ući u sastav pomorske vazduhoplovne baze Baltičke flote.

“Pitanje isporuke helikoptera Mi-28N (Noćni lovac) i Ka-52 (Aligator) pomorskom vazduhoplovstvu ruske mornarice još nije rešeno, ali smo spremni da odgovorimo na takav zahtev, ako dođe”, rečeno je iz holdinga, a prenosi Glas Moskve.

Ipak, kako navode iz “Helikoptera Rusije”, ključni projekat koji je kompanija implementirala u interesu mornarice je rad na mornaričkom helikopteru Ka-52K “Katran”.

Ka-52K predstavlja modernizovanu verziju helikoptera Ka-52 “Aligator” i dizajniran je tako da mu baza budu brodovi ruske mornarice.

Helikopter je namenjen za patrole, vatrenu podršku mornaričkog desanta, kao i borbu protiv neprijateljskog desanta kako napred tako i po taktičkoj dubini.

Ka-52K razlikuje se od osnovne verzije po svojim skraćenim sklopivim krilima posebno razvijenim za nošenje teškog naoružanja, kao i mehanizmu sklopivih lopatica rotora kojim osigurava smeštaj ispod palube.

Posade su zaštićene u kabini i mogu da koriste izbacivo sedište za napuštanje helikoptera. Helikopter takođe ima sistem za spasavanje ljudi na moru.