Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Špigl" Britancima: Molimo vas, ne idite

Foto: Printscreen

"Špigl" Britancima: Molimo vas, ne idite

Nemački nedeljnik "Špigl" danas je u specijalnom izdanju, objavljenom dve nedelje pre zakazanog referenduma u Britaniji o izlasku iz Evropske unije, zamolilo Britance da ostanu u tom bloku.

Svet
Izvor: Tanjug

"Molimo vas, ne idite!", piše na naslovnici "Špigla" na nemačkom i engleskom, dok je u pozadini slika britanske zastave, prenela je agencija AFP.

U specijalnom izdanju na 23 strane, nazvanom "Pitanje Bregzita", objašnjava se "zašto su Nemcima potrebni Britanci".

"Britanija bira između trenutka ponosa i nove zajednički izgrađene budućnosti. Ako je pametna, Britanija će shvatiti da nije sama po sebi svetska sila i da će, ako bude glasala za izlazak iz EU na referendumu 23. juna izgubiti puno, a neće dobiti ništa osim kratkog trenutka ponosa", napisali su u uvodniku glavni urednici "Špigla" Klaus Brinkbeumer i Florijan Harms.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je u intervjuu "Špiglu" u petak upozorio da Britanija, ako glasači izaberu izlazak iz EU, više neće imati pristup jedinstvenom evropskom tržištu, kao što ga imaju Norveška i Švajcarska, koje nisu članice Unije.

"Ostanak je ostanak, a izlazak izlazak. Nadam se i verujem da će Britanci odlučiti da ne podrže Bregzit. Izlazak Britanije bi predstavljao veliki gubitak za Evropu", naveo je Šojble.