Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Sprema se velika operacija za Alepo, zajedno Putin i Asad

Sprema se velika operacija za Alepo, zajedno Putin i Asad

Mi smo više puta pozivali zaraćene strane na mir, ali su militanti više puta narušavali primirja, granatirali su sela, napadali pozicije vladinih snaga, izjavio je ruski minstar odbrane Sergej Šojgu

Svet
Izvor: Agencije/NB

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da će vlade njegove zemlje i Sirije započeti "humanitarnu operaciju velikog obima" u Alepu.

Kako se navodi, cilj misije je pomoć građanima koji su postali "taoci terorista".

Šojgu je rekao da će ruska i sirijska vojska uspostaviti tri koridora za civile da bi napustili grad, preneo je Rojters. On je naveo da se operacija pokreće u skladu sa naredbom ruskog predsednika Vladimira Putina i pozvao međunarodne organizacije da se priključe, navodi Tass.

Četvrti koridor će biti otvoren za ekstremiste koji žele da polože oružje, istakao je Šojgu. Kako prenosi "Raša tudej", Rusija traži od režima Bašara al Asada da obezbedi amnestiju svima koji polože oružje i predaju se.

"Mi smo više puta pozivali zaraćene strane na mir, ali su militanti više puta narušavali primirja, granatirali su sela, napadali pozicije vladinih snaga. Rezultat je humanitarna kriza u gradu i okolini", rekao je Šojgu.

Kako je rekao, "Rusija preuzima prvi korak pre svega kako bi se obezbedila bezbednost žiteljima Alepa".