Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
SPREMAN ZA BORBU: Rusija poslala MiG-29SMT u Siriju

Foto: wikimedia.com

SPREMAN ZA BORBU: Rusija poslala MiG-29SMT u Siriju

​Ovo je prvi put da se MiG-29 pojavljuje u sklopu ruske vazdušne operacije u Siriji.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Inače, osnovu ruskih vazduhoplovnih snaga čine jurišnici Su-25, kao i frontovski bombarderi Su-24 i Su-34. Ovu grupu bombardera lovački obezbeđuju aparati Su-30SM i Su-35.

Pojava jedne od najnaprednijih verzija čuvene familije aviona MiG-29 najverovatnije je uzrokovana željom ruskog vojnog vrha da ga isproba u realnim, borbenim uslovima, piše Glas Moskve.

Na osnovu nagomilanog borbenog iskustva, već su preduzete izvesne tehničke mere i postupci modifikacije postojeće borbene tehnike u cilju podizanja njihovih ukupnih borbenih mogućnosti.

Da podsetimo, MiG-29SMT predstavlja modernizovanu verziju MiG-29SM.

U odnosu na SM verziju, poboljšana mu je avionika i povećan prostor za gorivo, koje se nalazi u karakterističnoj „grbi“ iza kabine pilota. Ovim tehničkim zahvatima avion ima značajno veći operativni borbeni radijus, a primenom savremenije tehnologije na pogonskoj grupi i ostalim komponentama aviona, smanjena je cena njegovog tehničkog održavanja.

Takođe, poboljšani radarsko-elektronski kompleks mu omogućava upotrebu čitave palete „pametnih“ bombi i raketa klase vazduh-zemlja. VKS poseduje u ovom trenutku oko 30 aviona ovog tipa, koji se nalaze uglavnom u sastavu vazduhoplovnog 14. gardijskog lovačkog puka sa bazom u gradu Kursk.