Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Šreder: NATO ne treba da se trka u naoružanju sa Rusijom

Foto: nspm.rs

Šreder: NATO ne treba da se trka u naoružanju sa Rusijom

NATO treba da sačuva budnost da ne bi počeo trku u naoružanju sa Rusijom, jer to neće rešiti nijedan problem u međunarodnim odnosima, kaže Gerhard Šreder.

Svet
Izvor: Sputnjik

„Mi sada treba da budemo pažljivi da ne bismo počeli novu trku u naoružanju. To neće dovesti do ublažavanja sukoba i uspostavljanja dobrih odnosa sa Rusijom“, rekao je Šreder nemačkom listu „Zidojče cajtung“ komentarišući odluku NATO da u Poljsku i baltičke zemlje uputi četiri hiljade vojnika.

Bivši nemački kancelar smatra da Alijansa treba da napravi korake u susret Rusiji, navodi “Sputnjik”.

On je naglasio da, prema njegovom mišljenju, pretpostavka da neko u ruskoj vladi namerava da izvrši invaziju na neku od zemalja bloka nema ništa zajedničko sa stvarnošću.

Šreder se, takođe, zauzeo za ukidanje sankcija Rusiji, izjavivši da Nemačka treba da se trudi da ne izgubi ono što je postigao bivši kancelar Vili Brant koji je odigrao veliku ulogu u uspostavljanju odnosa sa Rusijom.

Prema Šrederovim rečima, Nemačka treba sa velikom pažnjom da ide ka tome da ne izgubi privilegiju političkog i ekonomskog partnerstva sa Rusijom.

Pomenuvši u intervjuu predsednika Rusije Vladimira Putina, Šreder je naveo da je moguće da ih vežu gubici koje su pretrpele njihove porodice u Drugom svetskom ratu.

„Ja sam izgubio oca, Putinov brat poginuo je tokom nemačke opsade Lenjingrada, a njegova majka tada umalo nije umrla od gladi“, rekao je bivši nemački kancelar.

Prema njegovim rečima, Nemačka nosi veliku odgovornost prema Rusiji, koju Nemci ne smeju da zaborave.

Posle napada fašističke Nemačke na Sovjetski Savez 1941. godine treba razumeti sva strahovanja Rusije, čak i ako se ona čine iracionalnim, čak i ako se svet promenio, istakao je Šreder.