Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ŠTA JOŠ SPREMA PUTIN: Novine u ruskoj avijaciji

Foto: airforce.ru

ŠTA JOŠ SPREMA PUTIN: Novine u ruskoj avijaciji

U Rusiji bi moglo da se pojavi nekoliko tipova aviona baziranih na nosačima aviona, najavljeno je na avio-salonu MAKS 2017

Svet
Autor: Glas Moskve

Ministarstvo odbrane planira da obnovi projekat palubnog aviona vertikalnog poletanja i sletanja projektnog biroa „Jakovljev“, rekao je zamenik ministra odbrane Rusije Jurij Borisov.

Avion bi mogao da se pridruži avio-grupi novih nosača aviona koji će početi sa radom 2030. godine. Takođe, Ministarstvo odbrane ne isključuje stvaranje brodske verzije laganog lovca 4 ++ generacije MiG-35.

Zamenik ministra odbrane Rusije rekao je novinarima da Ministarstvo razmatra stvaranje perspektivnog aviona za nosače aviona. Radi se o mašinama skraćenog i vertikalnog poletanja i sletanja. Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane razmatra da se obrati za pomoć projektnom birou „Jakovljev“.

Borisov je rekao je da će novi avion biti potreban nosačima aviona koji su planirani da uđu u državni program naoružanja 2018-2025. On je naglasio da je razvoj aviona vertikalnog poletanja pitanje daleke perspektive, piše portal Glas Moskve.

Projektni biro „Jakovljev“

Rusiji monopol na proizvodnju aviona vertikalnog poletanja i sletanja ima projektni biro „Jakovljev“. Godine 1966. prvi javni let izveo je palubni avion Jak-36. Ovaj model postao je prototip za naprednije modele ovog tipa.

Od 1977. godine sovjetska mornarica koristila je Jak-38 — prvi sovjetski serijski avion vertikalnog poletanja i sletanja.

Avion vertikalnog poletanja i sletanja je revolucionarni razvoj avio-inženjera. Letelica zauzima malo mesta na palubi, a njena udarna snaga i borbena efikasnost ne mogu da se uporede sa mogućnostima helikoptera.

Planovi Ministarstva odbrane Rusije

S obzirom na planove Ministarstva odbrane Rusije za povećanje flote nosača aviona, Rusiji će biti potrebni i avioni sa skraćenim i konvencionalnim poletanjem, kao i avioni vertikalnog poletanja. Trenutne izjave predstavnika Ministarstva ukazuju da bi novi nosači aviona mogli da postanu osnova za avione „Jakovljeva“ i brodske verzije 4 ++ generacije lovca MiG-35.

Međutim, praktično se ništa ne zna o situaciji sa razvojem palubne varijante lovca pete generacije T-50. Na predstavljenoj 2015. godine maketi nosača aviona projekta 23000 „Štorm“ jasno se vide male kopije T-50, Su-33 i MiG-29K.