Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Štajnmajer: Tramp pretnja po američku i svetsku bezbednost

Foto: Tanjug

Štajnmajer: Tramp pretnja po američku i svetsku bezbednost

Kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD Donald Tramp predstavlja pretnju po američku i svetsku bezbednost zbog svoje "politike straha i izolacije", rekao je Štajnmajer.

Svet
Izvor: Tanjug

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je u pisanom intervjuu za Rojters rekao da je zabrinut povodom, kako je naveo, Trampovih dvosmislenih obećanja da će "ponovo učiniti Ameriku snažnom", dok istovremeno najavljuje smanjenje broja vojnika stacioniranih u inostranstvu.

"To je kontradiktorno i brine me", rekao je Štajnmajer, koji uskoro treba da otputuje u Vašington na sastanke sa drugim ministrima spoljnih poslova i odbrane na temu američkih napora u borbi protiv samozvane Islamske države.

"Politika straha i izolacije će doneti manje, a ne više bezbednosti, i biće opasna ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za Evropu, kao i za ostatak sveta", istakao je nemački šef diplomatije.

Štajnmajer, inače socijal-demokrata, već mesecima kritikuje Trampa zbog njegovog govora "Prvo Amerika", a hvali kandidatkinju Demokrata Hilari Klinton, nazivajući je iskusnim stručnjakom za spoljnu politiku.

On je rekao i da aktualna krizna situacija u svetu navodi ljude da potraže lake odgovore, ali je izazov da se pronađu rešenja koja bi funkcionisala, a koja ne počivaju na jednostavnim sloganima ili podizanju novih ograda.