Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
STIGLA POTVRDA ruskog ministarstva odbrane: Gradiće se novi nosač aviona

Foto: wikimedia.org

STIGLA POTVRDA ruskog ministarstva odbrane: Gradiće se novi nosač aviona

Državni program nabavke naoružanja za 2025. godinu predvideće i izgradnju jednog nosača aviona, saopštio je zamenik ministra odbrane Juruj Borisov

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ova potvrda dolazi iz Ministarstva u trenutku kada je u javnost izašla informacija o projektu novog lakog nosača aviona, a na kojem radi Krilovski naučni centar.

Neimenovani izvori su naveli da je reč o nosaču koji će imati deplasman u rasponu od 30 do 40 hiljada tona, a moći će da primi između 40 i 50 vazduhoplova, piše Glas Moskve.

Plan je da laki višenamenski nosač aviona bude naoružan lovcima Su-33 ili Su-35 i Mig-29K. Takođe u sastav avio-krila treba da uđu i avioni za radarsku detekciju i helikopteri Ka-27, naveli su izvori iz Ministarstva.

Ovo je pravi trenutak za to - smatraju eksperti, obzirom da “Admiral Kuznjecov” odlazi na remont, te da neće biti u upotrebi u naredne dve do tri godine.

Rusija kao zemlji koja izlazi na tri okeana treba da u svojoj mornarici ima od dva do četiri nosača aviona, po dva u Severnoj i Tihookeanskoj floti, navode oni.